Hati hati dengan sticker update IG STORY

Assalamualaikum

Hai korang. Sekarang ni banyak sangat benda yang melibatkan personal actually. Yes itu terpulang kat kita. Tapi some part kena tahu, mana - mana media social pun, dia akan simpan “data” kita. Tak kira la, kita upload gambar, video, atau update status sekalipun. Cuma sekarang, viral sticker - update info - info personal. Contoh, tarikh lahir, history there and here, korang check in kat mana, update latest my sejahtera, etc etc. Huda just nak remind, please hati - hati dengan sticker update IG STORY

Ye betul, ikut kita la nak update apa kat media social. Tapi kena ingat, yang media social ni is all about keep your data ✌🏻. Mana yang terlalu personal, don’t show it dekat media social ✌🏻. Kalau hide public, korang buat untuk yang close friends, takde masalah. Tapi untuk public, please hide. Sebab, kita tak tahu niat orang. Entry kali ni, just untuk saling mengingati.

Hati hati dengan sticker update IG STORY
Contoh macam ni.
Kalau update, public akan tahu you stay mana, you duduk mana.

That is why people said, don’t give the hint where you stay in public ✌🏻.

Kalau korang buat story macam ni, untuk “close friends”, takpe. Bukan apa, kita just khuatiri, dan ambil langkah berjaga - jaga dalam segala aspect.

Your social media, you can post anything you wanted too. Tapi make sure, jangan disclose any private information ✌🏻.

Huda pun jenis main update je, apa huda nak update. But yang personal, kalau bole hide, huda hide. Kadang personal pun aku share 😅✌🏻. Cuma korang akan nampak, benda - benda general (tapi Sebenarnya tu huda luah perasaan. Cuma tak secara direct). Contoh, huda selalu luah perasaan melalui entry - entry tips, atau yang berkaitan in public. 

Just hati - hati guna sticker yang nampak too personal dekat IG STORY tu. Kalau account public, kita tak tau siapa yang tengok IG kita. Untuk private account, biasa mereka akan ‘tapis’ orang. Tu takpe. Yang public account, please careful. Take care korang ✌🏻.

3 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Thank you for reminder.. Memang kena saling ingat-mengingati sebab tak semua tahu taktik di sebalik segala apps yang ada terutama di social media.. Bahaya bila melibatkan our personal data. Scammers pun merata-rata skrg ni..

    ReplyDelete
  2. kann, bahaya jugak sticker macam ni, terutama yg bentuk soalan peribadi (tanya nama mak/nickname etc) dan screenshoot (lokasi, details diri). kalau public, mana2 boleh view dan salahguna data kita :D so memang kena hati2 la kalau nak share maklumat kan, thanks atas peringatan :)

    ReplyDelete
  3. Alamak, i suka jugak ni.. tapi tengok jugaklah soalan camana.. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.