Apa itu Endemik?

September 14, 2021

Assalamualaikum =D

Apa itu Endemik? Endemik adalah terms kepada keadaan di mana penyakit sentiasa wujud dalam kalangan masyarakat. Bermaksud Coronavirus tu, ada je lagi cumanya dalam keadaan kes yang sikit, kes rendah, dan ianya dapat dikawal.

Apa itu Endemik?

Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Khairi Jamaluddin, Malaysia mungkin akan berada pada tahap endemik pada penghujung Oktober 2021. Means tak lama lagi je, kemungkinan kita akan ke fasa endamik. Kita as Malaysian perlu bersedia untuk hidup dalam keadaan Endemik. 

Tapi untuk ke fasa ni pula, Malaysia memerlukan 80% dewasa yang sudah lengkap di vaksin.

Lengkap divaksin means, dah melepasi 14 hari selepas second dose vaksin.

Jadi guys sebelum ke fasa Endemik, dan semasa Endemik nanti, kita perlu jaga SOP. Sebab kita masih tak menang lagi.

Langkah menghadapi Endemik
1. Amalkan Norma Baharu dari segi SOP yang baru diberitahu nanti.
2. Keperluan untuk memakai pelitup muka - always pakai mask untuk mengelak dari terkena COVID19.

More info tengok video Ucapan Rasmi Menteri Kesihatan Malaysia, Khairi Jamaluddin dekat - Laman Web Awani
Credit Info - Laman Web Awani

Apa itu Endemik?

You Might Also Like

6 Comments

  1. Apa boleh buat kan. Terpaksa terima. Jaga diri sahaja. Patuh sop

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul. itu jelah yang boleh kita buat. Smeoga kita dijauhkan dari COVID

      Delete
  2. huuu nak xnak mmg kena hadap fasa endemik..
    bersedia dgn norma idop baru..
    insyaAllah kita boleh! kita jga kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kita semua pasti boleh. Take care ezy =D

      Delete
  3. ramai yang masih menolak vaksin. semoga tahap 80% tu dapat dicapai. jemu sudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, yang anti vaksin ni no comment. Tapi hopelah diorang tersedar jua satu hari. InsyaAllah, moga kita capai 80% dan ke fasa endemik tak lama lagi. Take care =D

      Delete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.