Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari

Assalamualaikum, =D

Hai korang. Tulah sebenarnya bukan senang kalau korang jadi content creator, blogger dan sebagainya. Sebab kena fikir, asyik nak mencari content je. Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari. Jenis huda, buat entry bukanlah tulis entry yang mudah viral, gossip. No. Totally not me, walaupun kekadang ada je bergossip haha. Tapi dekat blog, or any social media, I tak suka jadikan diri I keyboard worrier. Huda jenis nak buat entry pun, memilih. Tengok apa yang worth, article mana yang berpotensi bagi info. Tapi kadang, update entry peribadi pun ramai yang mencari.


Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari
Alhamdulillah. This month naik hampir 20k pageview. Love sangat! <3

Ni pageview malam semalam - 28082021.

Kadang - kadang kita as blogger, update je apa nak update. Orang kata blogger pun boleh follow trend, even media social dah naik. Tapi kita as blogger, still boleh selitkan trend - trend tu dalam blog kan? #siscuba juga ni. Update je, kot la apa yang kita update tu ramai yang mencari. Walaupun sebenarnya, blogger je tahu struggle nak buat keyword untuk masuk first page google tu.

Tapi menulis ni seronok. Sebab tu best, kalau passion korang menulis. Best juga share passion dengan blogger - jom tengok apa kata blogger.

Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari
Personally, huda share sebab rujukan huda sendiri. Kalau huda rindu zaman study, huda boleh baca balik. Kalau InsyaAllah one day, ada rezeki further study, boleh huda jadikan story sendiri inspirasi. 

Huda sengaja 'terjemahkan' entry diary study, dalam bentuk tips study. Tak sangka dapat banyak viewer pula dari weekly, monthly even yearly. Thanks korang <3.

Siapa berminat nak buat content pasal study. Meh PM huda hahhaa :P

Huda ada share juga dengan Ain tau, kalau huda boleh putar balik masa. Huda nak amik SPM, huda nak study betul - betul. Huda tebus balik masa degree. That is why korang boleh nampak banyak content, masa zaman I degree. Sebab nak bagi adik - adik inspired, walaupun huda bukan TOP student, budak 3 pointer. Tapi trust me, if you put your 100% effort, InsyaAllah you can.

Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari
Yang Aishah Habshee tu, huda saja je buat content Youtuber Pilihan.

Huda memang adalah review beberapa Youtuber dalam blog. Saje je. Bukan sebab nak buat content semata - mata. Sebab I really suka tengok Youtube diorang.

This is me, kalau suka je update terus dalam blog.
I sejenis syok sendiri buat content hehe. Tapi tulah, tak sangka ramai yang mencari.

Satu tips yang huda boleh share, kalau nak buat entry as first kat google
1. Update benda korang paling suka,
2. Update tempat korang travel, korang makan,
3. Buat blog as diari dan rujukan in future,
4. Share tips apa yang korang tahu, dan korang minat,

4 ni, antara yang huda keep buat. Sebenarnya memang entry syok sendiri pun. Tapi kekadang korang boleh cuba, 'tansform' entry diary kepada tips. InsyaAllah its helps. Huda selalu je buat macam tu. Sebenarnya nak meluah perasaan, tapi huda 'transform' kepada tips.

Ini entry yang TOP 5 dekat blog byfarahh setakat 29082021.

Thanks tau, korang yang support blog farahh =D

Huda masih lagi belajar, macam mana nak buat entry yang baik. Tu kalau berkesempatan join atau belajar SEO dekat google sendiri, dan dari orang yang dah power SEO. 

I gelar diri I still newbies, walaupun dah lama I dalam dunia blogging ni. Yelah, bila study dan kerja mana sempat nak 'menyelam' mencari ilmu. Kalau sempat jela. Alhamdulillah, hari tu berkesempatan join kelas SEO.

Pula tu single, boleh la I 'date' dengan blog I. Tak adalah pula single rasa sunyi, walaupun kekadang orang tengok rugi ye, kahwin lambat. Derrrr.... Dah belum jodoh, ye tak? InsyaAllah doakan, kalau ada jodoh huda kahwin ok =D . Bila dah pernah breakup (tahun lepas), I sendiri akui bahawa perkahwinan is not a race. 

Maybe I tak ada rezeki kahwin lagi, tapi Allah bagi I rezeki this and that. Rezeki masak sedap - sedap untuk family (walaupun tak tau sedap tak, haha :P), rezeki lepak lepak dengan family, rezeki blogging, rezeki dapat masuk community blog, rezeki rapat dengan kawan - kawan blog (yang I impikan since I study, bertahun tu), rezeki dapat pageview meningkat, rezeki dapat join this and that. Ok tu, kata - kata semangat buat I yang single. Sebab bila kahwin, huda sendiri tak tahu lagi how my life after kahwin. Maybe busy ke, sampai tak sempat update blog.

Anywhere, just chill ok. Huda ok je. 

Thanks juga singgah baca entry =D

Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari Kadang - kadang, saje je buat entry tetiba ramai pula mencari Reviewed by Farah on August 29, 2021 Rating: 5

7 comments:

  1. Geng single here! Hahaha . Yaa.. rezeki tu ada macam macam kan.. Bersyukur apa adanya...Nice tips bout study, aku memang x berapa nak ingat kisah study dulu..Gambar pun x berapa nak banyak..Lorh...tapi leh mintak tips dari kau la ..nak try buat entri tu..tgk letop ke tak letop..Kahhh.... Err...jodoh....hm..i believe, jodoh tetap ada... Gituuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. geng single hadir ✅hhahhaahahhahahaa.. aku pegang kata2 kau nona... i believe ..jodoh tetap ada .. gitu... insyallah ❤️

      Delete
  2. betul tu.. entri yg meletop kdg tak diduga.. sbb tu menulis jgn dri hal yg viral je. sbb kalau viral meletop je x kekal..

    ReplyDelete
  3. Betul..kalau sebelum ni sebulan x banyak entry tapi akak rajinkana diri to make sure entry sebulan consisten lebih dari 70 entry...tapi bila xde idea tu sendu la...

    ReplyDelete
  4. Waa.. samalah.. suka juga sharing masa study dulu walaupun suka2 .. kadang tulis utk rujukan diri sendiri saja tetapi tak sangka kadang ramai juga yg cari kan.. Best sebenarnya menulis.. Tak kisah lama berblog atau tidak bagi sy.. Tulis apa yg kita suka tu memang betul sbb kita cenderung untuk lebih byak tahu apa yg kita suka juga.. keep it up sis!

    ReplyDelete
  5. Betul tu . Kadang entri berkisarkan kisah hidup . Entri merapu merapu yang diselitkan dengan tips kadang2 entri ini yang dicari .

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.