" Just Talk : Matang (Note from Dakwah Sentap) - FARAH

Just Talk : Matang (Note from Dakwah Sentap)

by - November 10, 2020

Assalamualaikum,

Just Talk : Matang (Note from Dakwah Sentap)  | At first nak tulis tajuk tadi keliru pula, sama ada tajuk 'just say' ke, 'just talk' ek segmen baru dalam blog aku ni? haha. Nasib baik ada reference dekat aku punya 'label' blog ni. 

So yes guys, introduce segmen baru dalam blog byfarahh - Just Talk. 



Kali ni Just Talk nak share note tentang 'Matang'nya seseorang tu, dari Dakwah Sentap.

credit picture - IG dakwah Sentap

Matang ni banyak sangat definasinya tau. So ini antara salah satu definasi matangnya seseorang tu dari Dakwah Sentap.

"Matangnya seseorang itu apabila disakiti, ia tidak membalas. Apabila diuji, ia redha. Dan jika sekiranya dunia tidak menyebelahinya, ia tidak mengeji tetapi berbaik sangka," - Dakwah Sentap.

Hari ni pun aku baru bebual dengan kawan pasal "matang". A big thanks dekat kawan akulah sebab banyak share dengan aku this and that. 

Apa pun sebenarnya bila dah dewasa ni, kita matang je. But, at certain place kekadang tak berapa nak nampak kematangannya lah, haha. Itu normal. Kita manusia biasa. 

Matang tu juga, boleh datang dari pengalaman kita sendiri. Matang tu pun boleh jadi kalau kita tak judge orang. Hurm, kekadang aku pun like marah kat diri aku and cakap, 'kau siapa nak judge orang?'. Then aku try and push not to judge.

Matang ni banyak konsep. Setiap individu berbeza matangnya, berbeza pandangannya dan juga berbeza acceptance. 

Kita manusia biasa yang banyak buat kesilapan. So hari - hari kita belajar sendiri, untuk motivate diri, itu pun boleh jadi kau matang. Serious definasi matang ni besar. 

Apa pun, try your best untuk jadi matang. (talk to myself too).

Jadi apa definasi atau maksud matang dari perspective korang?

You May Also Like

1 Comments

  1. Iman yang kuat mampu mematangkan diri. Selalu kita dengar tentang sabar itu ada batasnya. Saya pun belum mampu menjadi matang sebab tahap kesabaran saya masih rendah, dan belum bersedia sepenuhnya untuk berlapang dada. Tapi kita boleh cuba untuk berusaha ke arah kesempurnaan itu. Tq for sharing.

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D