Diary blog sempena bulan anniversary blog farahh

Assalamualaikum

Hai korang. Since bulan ni anniversary blog farahh, macam biasa lah nak cerita perjalanan sebagai blogger. As part time blogger jer pun, memang agak mencabar sebenarnya 😂. Mana nak cari idea, mana nak manage blog, mana nak sustain all that. Paling risau kalau rank, pageview turun. Kalau jatuh setakat 20% or 30% takpe, ni macam baru nak blogging 😂. Kali kedua, kena macam ni. 2 bulan ni, agak dilema. Dia macam sekejapan pageview naik, lepas tu turun balik. Geram ek 😂. Tapi sabar, sebab kalau marah tak jadi apa blog aku beb. Ni diary blog sempena bulan anniversary blog farahh, gituuu.

Sebagai part time blogger, memang kena pandai bagikan masa. Kalau ada rezeki dapat review, then review je mana mampu. Tu pun, accept mana dapat dan mana yang dekat, since kita ni full time workers. 

Walaupun part time blogger, tapi serious ah risau sangat pageview turun. Sebab entah ek, dah terbiasa tengok pageview banyak sikit, bila rendah macam tu. Rasa pelik 😅😂.

Nak biarkan je pun, tak boleh. Luckily, kawan - kawan blog banyak share tips ❤️. Tapi huda buat, mana terdaya jela. Sebab kerjakan, balik penat. Walaupun single lagi, tapi ada je masa tak free. 

Sekarang ni gigih buat nota, pageview record all that. Macam ni, lagi semangat 😂. 
I memang khaskan folder blog (bunyi macam poyo), tapi takpelah kan, blog sendiri juga. 

Mujur lah ada phone, tablet sekarang. Aku update, edit blog dari situ. Senang. Gigih ye, walaupun telefon aku kecik, tablet aku tak besar mana, tapi selesa. So pakai jela. Lagi pun untuk blog. Gigih buat investment untuk blog 😂.

Laptop aku dah, 8 tahun. Jadi faham jelah, bercinta rasa bila buka laptop aku. Lambat. Lambat gila. Sorry laptop, menduakan awak ✌️.

Nak edit simple - simple, update blog boleh je pakai ipad. Nak edit yang lama lama, view lagi besar. Buka laptop. Sekarang tengah fasa, tak rajin buka laptop. So nak ipad je 😂.

Jadi all edit guna iPad 😂.
Senang hidup aku. Beli iPad memang semata untuk update blog, dan tengok movie. 

Gantikan laptop yang kian lambat loading ✌️.

Kalau free je, huda update blog guna tablet atau phone. Phone kecik ke apa, tak kisah. Sebab type like message. (Tak ada bf nak hantar message, typing la kat blog 😝😝😂😂😂). Bila update entry dekat phone,  tak sepuas kalau update blog kat iPad, or laptop. Personally  buat apa - apa, memang laptop yang best. Tapi tula, sekarang ni fikir tak rajin buka laptop, tu beli je iPad.

Huda rajin juga la edit entry lama. Ni memang tengah dok fasa edit entry, kecilkan size gambar and all that. Buat mana yang ok, semata untuk pageview naik semula. Huda memang tak kisah pasal apa, yang penting Pageview tak rendah sangat 😂. Pening fikir. Walaupun baru 2 kali kena gini, tapi percayalah bahawa saya pening hadap tengok result kat google bagai. Gigih nak naikkan balik ni 💪🏻😂. 

Gigih edit entry semula. Kecikkan gambar, edit nama setiap gambar. Mujur ada terbaca satu tips yang seorang blogger tulis. Thanks share tips. 

Senang update je guna HTML.

Dalam pageview turun, Alhamdulillah GT Matrik ok juga. Lega sikit. Tu gagah juga edit lagi sampai back to normal.

Sekarang ni memang fasa  “re-edit” entry. 

Ada yang pernah tanya, best ke blogging? Huda jawab je, memang best. Sebab dengan blog, kadang aku dapat larikan diri kejap dari masalah 😂. Plus, since baru berpeluang buat duit dengan blog, since tu lagi semangat. Eh? 😂😝.  

Sebab tu, kalau orang suruh berhenti blog (selagi boleh, tak layan). Kalau nak minta slowkan blogging, can. Tapi huda memang layan blog, lepas  kerja. Lately since pageview turun, hari - hari layan blog. Kat phone dan iPad. Ada je benda huda buat 😂.

Blogging ni, is all about skill. thanks sangat kat kawan kawan blog (JDT Blogger terutamanya), yang selalu share skills dan tips. Selebihnya kena cari sendiri. Memang gigih nak naikkan pageview 😂. 

Eh panjang pula diari blog. Lama gilaaa tak tulis diari blog. Asyik tulis diari personal jer 😂😝

Sekian kegigihan update dari phone mini saya, warna hitam, casing transparents + pink. Tiber nak describe phone.

Bulan ni “birthday” blog, dan genap beberapa tahun kerja kat office . Oh lama dah ek 😂. Terima kasih kerana layan kerenah pelik huda. Kbye.

Tips pagi ni, tadi cuba - maafkan orang before masuk kerja. Like serious, I can try this method again. Even you terasa dengan orang. Diam. Paksa diri untuk diam, dan tak describe apa you sakit hati. Sebab kita nak diri kita tenang. Orang selalu cakap dengan aku, tengok diri betul tak. Yela, aku mengaku, aku ni tak betul. Kalau betul, takdelah orang tak suka. Tapi aku tolak tepi semua tu. Orang cakap, apa pun berbalik pada niat. Maafkan orang, InshaAllah hati kita tenang. Aku cuba control diri aku dari nak describe banyak benda, since beberapa kejadian pahit berlaku, Alhamdulillah berjaya. Cuma tula, kita manusia. Ada je alpa, ke apa ke.  I selalu cakap kat diri, cuba lagi dan practice untuk lebih matang dalam setiap ujian Allah bagi.

13 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Wow.. Happy Anniversary to your blog! Apa layi, ada belanja pape yang baru kew tuu.. Hehhee.. Keep blogging, sharing and earningggg!!! Psstt.. tak try buat giveaway ker.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe thanks nona ❤️. Happy blogging jugaaaa and happy earningggg gitu

      Delete
  2. happy anniversary! saya blog je x pndai sangat tgok pageview ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks awk. Kita pun masih belajar lagi tgok pageview dgn betul

      Delete
  3. kalau dah terjebak dalam bidang blog ni memang susah nak berhenti. unless memang ada komitmen lain sampai takde masa langsung. good luck and all the best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sgt tu, hehehe thanks. Walaupun, kita part time blogger tp memang gigih bagi commitment hahaha

      Delete
  4. happy anniversary yang ke10? wahhhh tahniah.
    blog baru ammi ni belum setahun usia dia sbb blog lama berkubur tanpa nisan...sayang.

    keep on blogging girl!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berblogging Ammi. Its ok, tapi semangat blogging still have ☺️❤️. Chaiyokkkk, happy blogging.

      Delete
  5. Macam mana nak naikkan viewer tu... Dasyat blh tahu

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.