Words #1 - Ujian, untuk kita lebih tabah

Assalamualaikum, =D


Ujian, 
Semua orang akan hadapi. Sama ada ujian tu besar atau kecil.

Bila orang tu hadapi ujian, sebenarnya Allah pun sedang uji kita.

Bukan bermakna, kita tak diuji.

Aku ada dengar la orang cakap, bila seseorang ditimpa ujian yang maha hebat, sebenarnya dia akan menjadi orang yang lebih tabah di masa hadapan.

Sebab tu, mereka yang diuji akan nampak lebih tabah.

Bila kita ditimpa ujian, macam - macam yang kita rasa.
Saat tu, kita perlukan moral support. Tak lebih dari tu.
Moral support tu, sangat penting. Ianya, membantu menaikkan motivasi seseorang.

Berilah "moral support", supaya kawan anda ok.
Don't make her/him pressure dengan soalan - soalan anda.
Atau mana mereka yang perlukan bantuan, just do what we can do.
Kalau tak mampu berikan tenanga, berikan sumbangan. Kalau tak mampu beri sumbangan, doa baik - baik. 

Cara nak hadapi ujian, selain dapat moral support dari orang - orang yang rapat dengan kita. Doa Allah kuatkan hati kita, kena baca buku motivasi, dan perkara - peprkara lain yang berkaitan, yang boleh buat kita rasa motivasi =D

Semoga kita semua tabah hadapi ujian.
Take care semua.

Huda doakan korang kuat, tabah, cekal dalam hadapi apa jua ujian.

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.