Kita buat kerja ni, tak boleh nak marah - marah nanti...

Assalamualaikum, =D

Hari ni, dijadikan cerita. Aku ada short conversation with office - mate. Bebual pasal kerja, tentang satu issue. At the moment, dia cakap macam ni "kita ni, kalau buat kerja jangan marah - marah. Kalau buat kerja, marah - marah confirm kerja tu tak menjadi. 

Nak tahu kenapa tak jadi?
Bila marah, kita akan emosi.
Bila emosi kita terganggu, kita akan hilang focus. 
Bila kita dah hilang focus, apa kerja yang kita buat tu, memang susah nak jadi.
Bila buat kerja marah - marah ni, macam hati kita tak ikhlas on that things, sebenarnya.

Aku pun pernah berhadapan dengan benda ni. Sangat pernah.

Sampai satu tahap, aku pujuk diri aku untuk cool, accept, dan relax. Alhamdulillah, sekarang benda - benda positive je datang. Sebab tu orang kata, control apa yang kita boleh control.

p/s: we are just human being, yang tak lari dari buat kesilapan. 

byfarahhcom, farahuda

Setiap orang ada flaws. Setiap orang ada kelebihan, dan kekurangan. Setiap orang ada kebijaksanaan. Setiap orang ada amik jalan betul, dan kadang terbuat kesilapan. 

Itu manusia. 

Sampai satu tahap, kita dapat satu 'red flag', yang buat kita rasa lack. Rasa banyak benda kena betulkan.

Tapi that time, jangan down. 
Sebab bila kita down, kerja apa pun kita buat tak jadi.
Bila kita marah, nanti kerja memang tak 'cantik'.
So just stay cool.
Accept.
Bila kita try to accept, walaupun sukar. Allah, akan buka kan hati manusia sekeliling kita, tolong kita, permudahkan kerja kita.

Apa pun chill. Cool.

Nasihat untuk diri sendiri.

Sekian cerita ringkas dihari jumaat =D

3 comments:

  1. Stay cool!!!
    Aku up statuss, nanti lepastu cool.. Hahahahaha

    ReplyDelete
  2. setuju! kalau tengah marah dengan colleague or client, cool down dulu baru bincang

    ReplyDelete
  3. semenjak kerja sorang-sorang dalam office ni ammi lebih cool..kalau silap pun sendiri yg buat silap tu. kalau lewat pun sendiri yg lewat. lebih tenang sikit

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.