Retainer penting after braces

Assalamualaikum, =D

Orang yang pakai braces, dia akan sangat gembira bila dentist dah buka braces dia. Oh maigoddd, rasa lega sangat - sangat ye. Gigi dah tak terikat dan tak sakit. Akan tetapi, lepas pakai braces kena pakai retainer pula. 

Retainer sangat penting ye selepas braces. 

Fungsi retainer : 
Retainer adalah satu tools yang hold gigi kita dari gerak semula, lepas buka braces. 

cara jaga retainer
Sumber 

Ada 3 jenis retainer. 
Hawley Retainer, Clear Plastic Retainer dan Fixed Bonded Retainer. 

Hawley Retainer dan Clear Plastic Retainer normally akan pakai dekat gigi belah atas. 

While Fixed Bonded Retainer, normally memang pakai dekat gigi belah bawah. 

cara jaga retainer
Sumber Google

kenalah cari gambar dekat google, segan ye nak ambil gambar macam ni haha. 

So far, aku pakai Clear Plastic Retainer dan Fixed Bonded Retainer. 

Fixed Bonded Retainer, takdehal sebab doctor memang dah ikat ketat dan takkan tercabut.

Tapi Clear Plastic Retainer ni, kena pakai 24jam. Hanya boleh buka masa makan, dan berus gigi sahaja

Tapi kadang aku lupa nak pakai. Bila ingat ha cepat - cepat pakai. 

Jap, sebenarnya leceh ya amat ye, pakai Clear Plastic Retainer ni. 


Cara nak jaga Clear Plastic Retainer. 
Bila dah leceh, asal nak pakai semula je kena make sure gigi dan retainer tu bersih. Means kena kerap lerrr gosok gigi dan retainer plastic tu. 

Sebab kalau korang tak basuh, berbau ye. 

Pastu kena rajin kumur guna lesterin juga. 

p/s: bila pakai braces, atau retainer ni memang sangat ajar kita particular dalam penjagaan gigi. Walaupun leceh, but its good tau. Itulah benefitnye. Gigi sentiasa bersih. 

Setiap kali kat restoran, make sure kalau korang buka retainer tu. Terus masuk dalam bag atau dalam kocek. Jangan letak atas meja. Karang tertinggal, dah kena buat baru. Bukan murah ye retainer tu. 

Sekian nasihat untuk diri sendiri juga. 

5 comments:

  1. Akak pakai retainer pun gigi gerak jugak, tapi sikit la. Janji gigi dah tak jongang macam dulu. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ye ek? sbb kita baru first time pakai retainer, so masih lagi newbies hehehe

      Delete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.