" Wordless Wednesday : Sedekah membawa makna kepada semua orang termasuk bukan Islam - FARAH

Wordless Wednesday : Sedekah membawa makna kepada semua orang termasuk bukan Islam

by - November 04, 2020


Wordless Wednesday : Sedekah membawa makna kepada semua orang termasuk bukan Islam. Panjang tajuk aku bukan?

Ada dua versi cerita, tapi aku cerita pendek jela ek, sebab nama pun Wordless Wednesday kan?



1st story
Saja nak share. Hari ni aku bebual dengan Kak V berbangsa India dekat office aku. Aku kan suka sangat kalau dengar dia cerita pasal cherity dia, pasal dia suka derma. For them, you do good, then God will reply good to you. Bukan sekali dua lah Kak V share dengan aku, acap kali kalau ada masa bebual. Kak V ni memang dah bertahun lamanya berkhidmat untuk komuniti, termasuk memberi sedekah kepada gelandangan. 

2nd story
Bukan tu je tau, hari tu mak aku pergi beli bunga dekat seorang auntie berbangsa cina. Dia sangat baik. Sampai anak dia cakap, mak dia memang peramah. Jumpa orang yang baru jumpa pun, dia macam kenal lama sangat. Hari tu, dia siap bagi kiteorang jajan (cekedis), air kotak. Ha, anak sedara aku pun dapat tau! Sebab Auntie tu siap tanya mak aku, pasal anak dan cucu. 

Aku siap tanya, Auntie muka Auntie bersih lah. Apa tips? Auntie tu cakap, auntie tak jaga apa pun. Awak banyakkan derma sahaja. Auntie banyak derma. 

Conclusion, in Islam pun memang teach kita how big benefit dan ganjaran kalau kita bersedekah. 

Hikmah bersedekah tu sangat besar, lebih lagi untuk Muslim.

Peringatan pada diri juga, selalulah bersedekah kerana sedekah itu one of amalan mulia

p/s: ha kan dah panjang entry aku. Dah macam bukan Wordless Wednesday ekkk, hahaha. Ok korang, huda ada buat another segmen dekat blog huda "just talk" series. InsyaAllah will comes dengan another topic dallam "just talk" series. Dah ada idea, tapi sis simpan rapi dulu nanti sis update ye. 

You May Also Like

2 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D