Jaga kebersihan tangan dengan Antabax di musim Influenza



Assalamualaikum, =D

Hi semua, 

Jaga kebersihan tangan dengan Antabax di musim Influenza | Kuman/virus cepat merebak tanpa kita sedar, lebih lagi jika di kawasan yang sesak. Anda dinasihatkan untuk sentiasa berwaspada jika berada di luar kawasan rumah, dengan elakkan berada di dalam kesesakan orang ramai.

Apa itu Influenza?
Influenza adalah sejenis virus yang boleh merebak dan ianya dipindahkan menerusi titisan air yang keluar daripada batuk dan bersin apabila mulut tidak di tutup. Jangkitan virus ini dibawa oleh udara dalam jarak yang pendek mungkin berlaku terutamanya dikawasan yang sesak.

Simptom Influenza?
- Demam melebihi 38 darjah celcius. 
- Rasa penat yang lama sehingga 2 atau 3 minggu.
- Sakit sendi dan otot. 
- Batuk kering.
- Sentiasa bersin.
- Sakit tekak dan kepala.

More Info - klik pautan.

Baca juga : Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital Anjur Kembali Kempen ABC for Health.


Bagaimana mahu menjaga kebersihan tangan dengan Antabax?

Semudah ABC (mengikut tema kempen Antabax), iaitu Always be Clean.

1. Pastikan tangan anda sentiasa bersih. 
2. Kalau batuk dan bersin pastikan tutup mulut dengan mengikut etika yang betul. Kemudian gunakan Hand Sanitizer dari Antabax dan sapu pada tangan anda (untuk mengekalkan kebersihan pada tangan). 

ada dua jenis, korang boleh pilih which one. 
Dapatkan dipasaran. 

3. Bawa sabun tangan liquid bersaiz kecil ke mana sahaja anda berada. Ini kerana, kadang - kala tak semua tempat dan tak semua toilet awam ada sediakan sabun.

Mana nak dapat sabun tangan kecil ni? Senang je, dekat pasaran dah ada. Atau korang beli botol kecil (travel size), kemudian letak je sabun tangan liquid dalam tu. Senangkan?

Sama - sama kita usaha untuk prevent diri daripada terkena perkara yang tidak diingini. Andai kata dah terasa macam tak sedap badan, cepat - cepat jumpa dengan doctor untuk buat pemeriksaan selanjutnya. 

Bagi golongan yang lebih memerlukan vaksin, misalnya untuk kanak - kanak, ibu mengandung, dan beberapa golongan yang lain, anda dinasihatkan untuk mengambil vaksin di klinik atau di hospital. 

Take care guys. Elakkan diri berada dikawasan yang sesak ok. 

33 comments:

  1. musim skrg mcm2 penyakit.. kene jg betul2..

    ReplyDelete
  2. Nice sharing, betul tu kena lebih lagi jaga kebersihan dan selalu cuci tgn atau pastikan tgn sentiasa bersih especially before nk mkn etc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Qiela, lagi skrg musim Influenza ni.

      Delete
  3. i always had my sanitiser with me.

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam. aritu dettol cepat ja habis, jadi boleh la ganti dengan antabax pulak :D

    ReplyDelete
  5. Betul tu, mmg kena sentiasa jaga kebersihan, amalkan rajin basuh tgn dgn sabun mcm ni unt betul2 bersih especially sebelum makan etc kan. Influenza ni every year mesti dtg musim dia so boleh sentiasa prepare jadikan amalan 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, setiap tahun ada. Yg penting kita jaga kebersihan diri

      Delete
  6. yesza... sekarang ni kan memang teruk isu influenza ni. elok sangat jaga kebersihan tangan. make sure basuh tangan sebelum makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes betul. Tu paling penting, basuh tangan before makan

      Delete
  7. Mmg penting utk menjaga kebersihan..apatah sekarang ni.musim macam2 penyakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Lebih lagi musim mcm ni, kena lebih peka dan teliti dlm menjaga kesihatan

      Delete
  8. Bagi yang menjaga kebersihan memang mereka perlukannya tapi yang kemian degil..ermmm lantaklah..dah berapa banyak pesan dan nasihat, punn taknak baca dan dengar..
    Antabax ni bagus dan harga pun murah...

    ReplyDelete
  9. Produk antabax memang salah satu lroduk yang bagus unyuk membasmi kuman dan jaga kebersihan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes betul. Paling best ada utk sensitive tu

      Delete
  10. kena hati2 sekarang ni, semua pun kena amlkan protection. luaran pakailah sabun kalau cuci tangan, dalaman amalkanlah suplemen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu. selain tu gaya pemakanan pun kena jaga.

      Delete
  11. Bagus antibax ni, memang saya pengguna setia jenama ni sebab nak elak bakteria 👍

    ReplyDelete
  12. Thank you share. Sekarang kena extra berjaga jaga. Macam2 penyakit wujud

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome. Betul skrg ni bnyk penyakit dan atas banyak faktor berlaku

      Delete
  13. Antabax ni memang bagus dan sangat dipercayai. Betul la zaman2 influenza ni memang kena btl2 jaga kebersihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Antabax adalah salah satu jenama yg dipercayai

      Delete
  14. Betul. Pada musim wabak influenza merebak ini memang disyorkan membawa Antabax agar tangan sentiasa bersih.

    ReplyDelete
  15. bagus juga ada saiz kecil tu, mudah nak bawa ke mana-mana. Yela, wlpun musim influenza tapi takkan nak bekurung je kan. Terima kasih Antabax

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, bagus sebab boleh bawa pergi mana - mana

      Delete
  16. tak sanggup weyh, Misa booeh kata selsema sepanjang masa... and since tiba2 benda ni datang balik... tetibe seram..

    ReplyDelete
  17. BV guna yang hand sanitizer spray tu! suka bau dia dan kekadang boleh guna nak spray kat public toilet sebelum guna XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, sedap bau yang spray tu. Wangi pun Wangi,

      Delete

Powered by Blogger.