Betul ke influencer boleh dapat gaji sampai 20k

 Assalamualaikum =D

Hai semua Huda terpanggil untuk menulis dan memberi pandangan tentang Influencer bergaji 20k. Kisahnya ternampak tweet yang viral seperti bawah ni :-

Betul ke influencer boleh dapat gaji sampai 20k
Sebagai seorang pekerja, aku faham.
Kadang terfikir gak,macam orang ni cakap.
Tapi sebagai seorang part time blogger (yang pernah beberapa kali berkolaborasi dengan PR), maybe I faham sikit - sikit how kerja influencer ni. 

You rasa boleh ke influencer dapat gaji sampai 20k?
Eh, bukan maksud nak jelous.
Tapi ada je. Huda percaya ada certain influencer capai ke tahap tu. 

Pendapat huda, nak jadi influencer pun tak senang. Influencer ni, macam digital marketing. Sebab you nak kena promote barang orang. Influencer pun ada cabaran sendiri. 

Before you jadi influencer you kena ‘laburkan’ sikit duit you. Contoh, beli phone, or camera. Bill telefon tu one of investment juga. Kenapa? Bila you jadi influencer, benda nak kena selalu ada adalah phone, data atau wifi. 

Another commitment, masa. 

Bila you jadi influencer, you kena manage masa you. Cari content, tools nak shoot. Lepas dah shoot, you nak kena edit. Hantar draft bagi client. Kalau client dah approve draft you,  barulah you boleh post dekat social media.

Post bukan setakat post. You kena jaga engagement media social you. You kena meet expectation your  client, contoh kena capai tahap engagement yang your client required. 

Huda tak tahu more, sebab I’m not an influencer. Tapi maybe boleh relate kot sebab I part time blogger, yang juga bekerja dengan PR, dan beberapa organisasi yang nak berkolaborasi dengan blog byfarahh. 

To be honest, masa I nak dapatkan first job tu susah sangat. Macam - macam I buat dengan blog. Sampailah ada satu organisation ni approach I, until now I still lagi berkolaborasi bersama dengan mereka. Bila dah dapat first job, nak dapat second job bukan senang tau. Sebab I based online (meaning PR email me and pass the job). 

I start join event, lepas I habis study. Finally guys. Masa I study, I simpan angan - angan I, walaupun beberapa kali I dapat invitation jadi media blogger masa 2016. 2018, barulah rezeki tu datang lagi and finally berpeluang join the event and meet the PR, dan other media members.

Kerja tetap kerja. I join event time free je.Masa kerja, I takdelah nak pergi eventnya. 

Kesimpulannya, in order you nak capai cita - cita you. You bole juga, jadi infleuncer, dan buat part time. Serious its helps, kalau you betul - betul commit dengan apa you buat. 



3 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Bukan mudah nak jadi influencer ni kan. Patut la pun dapat income besar

    ReplyDelete
  2. Yaa..influencer ada cara tersendiri..Pulak tu bebetul kena jaga imej, perwatakan, kecantikan, Dan banyak lagi.. Labur Wang tu betul gak.. Mmg kerjanya kena mengedit banyak..create content more and moreee..Kan..Huhuuu

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.