Tutorial mudah edit gambar dan label gambar dalam entry


Assalamualaikum =D

Hai korang. Dah lama tak share tutorial blogging. Cara edit gambar dalam entry, dengan cara paling senang. Edit guna URL sahaja. Macam mana caranya? 

Mudah je. Edit. Update macam biasa.
Part gambar. Upload semua macam biasa, last part masa nak semak ayat, edit sekali gambar.

Ini cara edit gambar dengan mudah, tanpa guna app dan any software pun. Kecikkan size gambar. Tutorial ni untuk yang guna platform blogger je ✌️.

Cara nak edit gambar dalam blog
Upload gambar macam biasa. Lepas tu edit. 
Tekan original size > update.

Cara edit gambar dekat blog

Cara nak edit gambar dalam blog
Tekan pada HTML view.
Jadi korang akan nampak coding coding entry korang, macam kat bawah ni.

Cara nak edit gambar dalam blog
Size dia, memang besar. s16,000.
Besar sangat ye 😂.
So kecilkan size tu kepada - s640.

s, maksudnya size.

Cara nak edit gambar dalam blog
Contoh macam ni.

Kenapa kena kecilkan scale gambar?
- Supaya fast load 
- Optimize dengan SEO

Cara edit caption gambar dengan HTML.

Cara nak edit gambar dalam blog
Coding dia sebelah size gambar tadi.
Select code sebelum (.jpeg)
Edit ikut nama korang nak letak,

Contoh :-
Cara nak edit gambar dalam blog
Ok dah siap.

Lepas tu, back kepada Compress View, untuk tengok ada sebarang error ke tak. Kalau dah puas hati, boleh save, or publish entry korang.

Jadi sekarang dah tak ada masalah bila huda, nak update blog dekat phone. Walaupun phone huda jenis kecik, tapi kadang gigih je menaip.

Asal boleh update blog ✌️.
Selamat Berblogging semua ☺️.










4 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Kalau Sis letak code CSS ajaa, then guna Xtra Large , nanti auto saiz image tu sama je dalam posting, sebab tak suka gambar kecik-kecik.. kadang tak rajin nak resize huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, tula kita resize sebab tak buka laptop hehe. Kalau upload gitu, kita punya blog bert. Tu resize mana smpat dulu hehehe

      Delete
  2. ooo saya x pernah create blog guna phone. thanks share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee payah guna phone sebenarnya. Tapi sbb tak rajin buka laptop, so kadang update je guna phone. Currently guna ipad, besar sikit view

      Delete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.