My routine bila I sign in blog - 8 tips untuk start menulis blog paling simple

Assalamualaikum =D

Hai korang. Ya Allah serious rindunya nak update blog dekat laptop kesayangan kita. Laptop pun dah 8 tahun ++ gitu. Maklumlah, since umur dah 30 tahun ni, suka sangat update blog dekat phone. Simple, dan mudah. Tapi kena buat 2 kerja, sebab akan edit balik entry untuk align-kan semula dengan SEO (antaranya, nak namakan setiap gambar dalam blog). Sign in blog dekat laptop, phone or tablet, tiada bezanya. Yang membezanya, cuma screen kecik atau besar. Paling selesa nak update blog, memang kena buka laptop. So here my routine kalau sign in blog - 8 tips start menulis blog walaupun simple.

My routine bila I sign in blog - 8 tips untuk start menulis blog paling simple



My Routine bila I sign in Blog - 8 Tips start menulis blog walaupun simple.
1. Mood kena tenang, relax, dan sangat free. Then update. Huda suka sangat dengan keadaan yang tenang, dan damai. Tak bising, unless I and my music. So I can write dengan tenang. Mood pun kena stable, barulah rasa "fresh" bila menulis.

2. You sign in je blog macam biasa. Huda guna blogspot. Huda dah tukar domain dot com, hampir 3 or 4 tahun lepas, macam tu.

3. Untuk start menulis ni, you kena ada purpose, topic, dan story line. Kalau just nak update simple, biasanya huda akan cari "purpose or topic" sahaja, untuk huda menulis sesebuah entry. Kalau ada job kena review, baru huda akan tulis keyword penting dekat buku nota, lepas tu barulah huda akan start menulis dekat blog.

4. Lepas siap tulis entry tu,  baca semula, then edit. Bila dah yakin, baru publish.

5. Huda akan buka lagu yang tenang - tenang gitu. Barulah seronok nak menulis. Huda jenis, memang suka buka lagu, I don't know why, tapi itulah I, since active semula blogging late 2011.


My routine bila I sign in blog - 8 tips untuk start menulis blog paling simple
Kalau nak dengar music yang tenang - tenang, banyak je dalam Youtube tu. Tapi currently huda suka sangat dengan channel "Time Music" ni.

6. Huda akan pasang diffuser, atau lilin (yang beli dekat Bath & Body Work). Tengok juga, mood on that day. 

7. I always  sediakan air kosong, or air manis while writing. Tak tau kenapa, tapi suka macam tu. Selalunya memang sediakan air kosong, sebab bila minum air kosong while writing, rasa macam "otak ada oksigen", hahhaa. Nak tulis, kena dalam keadaan tenang, dan mood ceria.

8. Duduk sorang - sorang dalam bilik. Yes. Tak suka orang tengok kita masa tengah writing, segan nak tulis depan orang, walaupun at the end my post is public. Even kerja pun, tak suka orang tengok. Nanti rasa macam "tak reti", masa nak buat kerja, atau writing. Kecuali, tengah dalam discussion, atau nak minta advice, dan tunjuk ajar dari somebody. Tu lain.

Pernah ada kenalan tanya, bila je huda spent time untuk blogging?
Malam (weekdays), and weekend.

Cerita sebagai seorang part time blogger je - My Routine bila sign in blog - 8 tips untuk start menulis blog paling simple. Dedicate to myself. Idea ni datang dari huda buat reels dekat Instagram, hehe.

Pada huda, bila kita menulis ni, huda perlu ada mood tenang dan fresh. Huda pula jenis suka "meluah perasaan", by tips atau by nasihat kat blog (kiranya, huda talk to myself). Nak meluahkan direct tu, tidaklah sebab public. Tapi kadang terbuat diary juga hehe (but just normal story, not too private. Segan actually nak tulis pasal diri sendiri ✌🏻🙈, tu yg banyak talk to self by tips). Cuma bila dah menceburkan diri dalam dunia blogging, I kena commit untuk keep updating entry blog,  sebab tu memang hobi and my passion. Kalau tak commit, rasa macam "tak best", sebab dah buat dari start blogging tu "bagai nak rak,". Tak tahu how to story, but honetly huda ada up and down, dalam bertahun - tahun blogging ni.

Korang macam mana pula?

p/s: entry ni kira macam "warming up", sebab nak amik mood tulis entry lain. This is me, kalau tengah ada mood update blog hehe. 

5 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Om paksa diri untuk hari hari menulis, skrg ni tgh target tulis artikel SEO je hari hari

    ReplyDelete
  2. Wah, memang persediaan yang rapi. Harus dijadikan idola ni. Akak dok dalam gelap, kalau ada idea mencurah-curah la entry sampai seminggu. Kalau tak ada , jom la cri idea. Haha

    ReplyDelete
  3. macam ain biasa nya memang pasang lagu .. utk level up kan mood tu ..Macam mana dapat idea utk menulis ? Baca social sharing (twitter) and tengok balik gambar2 dalam laptop or phone .. masa sekolah dulu paling suka karangan bergambar , dan bila diberi satu situasi dan kita kena ceritakan situasi tersebut.. Itu lah cara ain start menulis .. Keep writing okayy hudaaa ~~~ we support each other

    ReplyDelete
  4. Waaa pinky masuk sini.. keep writing Huda.. cuma satu je nak pesan, kalau tulis, biar panjang sikit lebih 300 words, barulah meyword nak kena dan SEO smooth...dongibab...

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.