Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah

Assalamualaikum =D

Sekarang kes COVID19 dah tinggi sangat, ianya mencecah 20k++ kes everyday. Even kawan - kawan terdekat pun ada yang kena virus Omicron. Menerusi info - info yang aku dapat, sekarang kita disarankan buat test sendiri dekat rumah (guna test kit kendiri - saliva atau test kit nasal), yang penting diiktiraf KKM. Ini merupakan masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah.



Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah

Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah


Creadit picture twitter KKM Putrajaya

Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah - buat sebaik sahaja bangun tidur.

Lepas buat, tunggu dalam 15minit - 30minit.

Reason buat test kit sebaik bangun tidur - kerana ianya lebih accurate.

Kalau dah sarapan pun still boleh buat, tapi kena selepas 30minit hingga 1jam. 1jam Lepas makan, boleh dah buat test kit saliva, test kit nasal, atau apa apa jenis test kit yang kita beli dekat farmasi.

Cerita kawan positive dalam awal bulan 2/2022.
Ada kawan office aku, dia rasa tak sihat. Dia decide buat test dengan menggunakan test kit kendiri (just buat dekat rumah). Bila test, positive. So dia pergi buat rtk, kat Klinik, result still positive. HR suruh buat PCR, positive juga. 

Aku yang agak seram juga masa tu, terus la pergi buat rtk dekat Klinik dan cari juga test kit. Alhamdulillah both negative. Esoknya, aku nak buat PCR. Nurse cakap, tak perlu. Dia nasihatkan just ulang buat RTK kat Klinik selepas 8 hari. Dijadikan cerita, aku rajin gak buat. 

Alhamdulillah kawan aku tu, dah habis quarantine. And PCR buat balik negative. 

Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah


Tapi aku still buat juga ✌🏻. Ni last semalam. Yela, kita berjaga - jaga. 
Kat rumah duduk dengan parents, adik beradik, even anak sedara baby pun ada.

Menerusi info - info dari nurse, dan dari pembacaan, juga menerusi video tiktok doctor doctor. Sekarang close contact tak perlu buat PCR. Just buat RTK is enough, atau buat test Kit dekat rumah. Sebab tu kita kena tahu Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah.

Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah


Creadit picture twitter KKM Putrajaya

Nota - bila dah positive, atau ahli keluarga positive. Tolong jujur dan quarantine dulu. Sebab symptoms akan keluar dalam masa 3hari - 5hari. Kita juga disarankan untuk buat test pada hari ketiga - hari kelima. 


Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah

 

Please take care yourself, family, surroundings.

Sebab tu penting untuk tau Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah.

Anyway take care guys.

Masa yang sesuai nak buat saliva test, atau test kit kendiri dekat rumah




1 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. Betul tu, masa buat RTK haritu pun, mereka ada kata, nanti lepas 5 hari, cubalah buat selfkit semula.. alhamdulilah negetif.. langkah berjaga-jaga..

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.