Reason dan cara nak buat approve comment dekat blog

June 26, 2021

Assalamualaikum =D

Kenapa ada certain blogger, dia akan "approve comment", ada certain blogger, tak?

Perkara ni terpulang kepada blogger tu sendiri. 

Reason dan cara nak buat approve comment dekat blog

Reason kenapa Huda pilih untuk approve comment dulu, baru ianya publish dekat blog?
Sebab malas nak hadap 'spam' comment. 
Sebab nak tapis dulu comment. Kalau ada spam terus delete. 
Sebab senang notify ada comment. 

Itu jela kisahnya. 

Before this pernah berhadapan dengan "spam" comment, yang mengarut - mengarut. Anonymous comment, dan rasa benda tu "semak" ada kat ruangan comment huda. 

Letak link, mengarut - mengarut. 
Letak comment entah apa - apa. 

Jadi nak senang, huda 'tapis' je dari anonymous. 

Cara mudah nak handle spam comment dekat blog :-
- Setting ruangan comment "comment moderation" dekat blog. 

Bermaksud, kalau orang comment kat blog korang. Comment tu akan dapat approval dari korang dulu, then barulah ianya akan dipublish di ruangan comment blog korang.

Cara nak buat/setting "approve comment" dekat blog.
- Buka blog - Dashboard - pergi dekat Setting
- Scroll sampai bahagian comment - pergi dekat section comment moderation dan click always.

You Might Also Like

0 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.