Tips Pemilihan Domain Blog | Pengalaman pakai Domain NetKL

Assalamualaikum =D

Hye korang, lama juga aku simpan topic ni. Baru sekarang decide nak share dengan korang journey aku pakai domain. 

Aku pakai domain NetKL je. Baru beberapa tahun pakai, and aku suka dengan dia punya service. 24 jam customer service. Service pun laju. Renewal just memerlukan beberapa jam je, lepas tu diorang yang akan renew kan. 

Tips Pemilihan Domain Blog

Ok meh aku story. 
Short Journey kenapa pilih NetKL. 

Personally aku dah lama sangat - sangat tau menyimpan hasrat untuk ada domain sendiri. Rasa since 2012 or 2013 macam tu. 


Tips Pemilihan Domain Blog

Aku pun search la kat google, pengalaman - pengalaman dan tips blogger pakai domain. 

Dalam banyak - banyak tu, memang ramai cakap yang NetKL ni ok. Senang. User friendly. 

So aku pun dah terpikat. Tapi, aku tak terus tukar tau. Aku dok simpan je hasrat tu. Ala huda kan, suka hasrat mak jenin dia. 

Tips Pemilihan Domain Blog
Bila aku Usha je, mesti aku jumpa Cik Tom punya review.

Dari 2012 memang aku dah mula berangan nak pakai domain. Hahaha. 

Alhamdulillah tercapai, thank you Cik Tom for the tips (emoji love =D). 

Kenapa aku tukar domain, dari blogsot ke .com?

Mula - mula sayang juga domain blogspot tau, walaupun dah memang lama sangat bercita - cita nak tukar tu domain .com. Dijadikan cerita, bila Facebook block aku punya link blog dan aku sangat tak keruan. Aku direct pergi kat website NetKL. Dah tak fikir laman web lain dah, selain NetKL. 

Itulah pemulaan cerita aku tukar domain. 

Pengalaman Pakai NetKL. 
Macam blogger - blogger lain review, memang betul NetKL for me sangat senang dan sangat user friendly. 

Aku pernah tergodeh, then blog aku error tau. Pastu, aku terus contact NetKL. Direct NetKL tolong. Alhamdulillah dah ok semula. Free of charge je dia tolong set up balik. 

Laman Web NETKL

Tips pemilihan Domain blog?
1. Google, buat research dulu. 
2. Tengok review blogger - blogger lain. 
3. Pilihan di tangan anda. 
4. Pilih nama domain yang senang orang nak ingat (contoh : byfarahh.com)

p/s : sebenarnya nak letak farahdotcom, or byfarahdotcom, pastu ada orang dah ambil. jadilah byfarahh (sis redho jelah. Takpelah nama ayah aku pun depan 'H'. Sebab tu sis doublekan H, belakang tu haha).

So kalau korang baca blog ni, "Farah @ byfarahh ". Simple tak?

6 comments:

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.