Marathon drama korea be like | Review Korean Drama

by - May 17, 2020



Assalamualaikum,

Marathon drama korea be like | Review Korean Drama. Hai semua. So hari tu ada satu masa, aku decide nak marathon drama korea. Sebab memang dah lama kot terasa nak marathon. Bila ada masa, aku terus je marathon and tv tu aku punya, hahahahahahahahaaa.

Lagi time weekend, memang tak lepas. Bayangkan ler 2 hari boleh habiskan 16 episode drama korea. Seronok rasa. Lepas habis satu, ke satu drama korea aku tengok. Ada yang best tu, aku habiskan tengok. Mana yang rasa macam tidak berkenan dihati, aku tengok beberapa episode, lepas tu lompat terus tengok episode terakhir. Then oklah, dah habis dah tengok. Mengelat di situ.


Basically kalau drama korea, aku suka tengok drama percintaan, drama doctor, any drama yang boleh “bawa” aku, untuk terus duduk, dan rasa terus nak marathon. Aku ni jenis suka marathon drama tu, terus 1 drama korea. Kenapa? Sebab tak bestlah korang, tengok sikit - sikit lepas tu nak kena tunggu lagi, pada masa yang dijadual untuk ditayangkan. Penantian tu satu penyiksaan gitu.

Drama korea yang aku sempat marathon :-
A short review by me :-

1. Cinderella and 4 knight.

Ok drama ni dah lama, actually aku pun dah tengok separuh dulu. Tapi sebab terasa nak tengok lagi, sanggup marathon sampai episode 1 hingga habis. Biasalah seorang huda, sanggup tengok drama yang dia suka tu, berkali - kali, sampailah dia hafal. Contoh macam You're Beautiful, segenap episode dia dah hafal.


Rate : 4/5


A short sinopsis Cenderella and 4 knight.
Cinderella and 4 knight mengisahkan tentang 3 orang cucu kepada seorang kaya dan hartawan, seorang pembantu peribadi kepada orang kaya tersebut, dan ditugaskan juga untuk menguruskan cucu - cucunya. 1 orang wanita (heroin), yang ditugaskan untuk menjaga dan satukan cucu - cucu kepada hartawan.

Kenapa?

Ok huda cerita secara ringkas tau. 3 orang cucu ni, berbeza latar belakang dan memang tak ngam antara satu sama lain. Nak makan satu meja pun, sangat susah. Masing - masing elak diri antara satu sama lain. That is why atok dia plan nak ambil orang untuk take care, dan buat 3 orang cucu ni sedar betapa pentingnya hubungan sesebuah kekeluarga tu.

Dia kenal 1 orang perempuan ni, bila cucu pertama jadikan wanita tersebut tunang upahan dalam majlis perkahwinan atoknya yang kelima. Dia rasa, dia percaya yang wanita itu mampu ubah perception cucu - cucunya, dalam masa yang sama boleh merapatkan silaturahim sesama sepupu.

Tapi syarat, wanita ni tak boleh bercinta dengan cucu - cucunya, if setuju nak kerja dekat situ. Imbalan atas kerjanya, yuran pengajian collage semua akan ditanggung, dan tempat tinggal disediakan. Mula - mula ditolak. Lepas kena halau dengan ayah dia (atas fitnah ibu dan akak tiri), akhirnya dia terima tawaran tersebut. Bermulalah episode plan nak satukan keluarga orang kaya tersebut. Pelbagai cabaran yang dihadapi, termasuk kes terjatuh cinta dengan salah seorang cucu orang kaya tu.

Finally, hubungan 3 cucu tu pun disatukan. And???? Happy ending...Nak tahu, kena tengok drama ni tau.

Boleh tengok dekat Netflix.

More info - http://asianwiki.com/Cinderella_and_the_Four_Knights

2. Hotel del Luna
Ok yang ni kononnya nak marathon, tapi bila tengok episode 6 je, rasa macam dah faham terussss kita skip episode 16. Dah habis dah tengok cerita, hehehe. Mengelat kat situ.

Rate 3/5


Sedikit sinopsis, 
Hotel del Luna diusahakan oleh Jang Man - Wol (heroin) yang hidup beratus tahun. Dia disumpah kerana perbuatan masa silamnya, oleh seorang perempuan ni. Hotel Del Luna ni sebenarnya tak wujud pun dalam dunia nyata, tapi sapa yang boleh nampak, maka dia nampaklah hotel yang serba mewah. Dan ternyata tersangat mewah tau.

Hotel ni berperasi, atas nama hotel lain. I dont remember that. Hotel del Luna dibuat untuk roh - roh yang telah meninggal dunia. Roh - roh tersebut, duduk di situ sebab masa hidup dia tak dapat nak buat apa yang dihajati.

Ada satu ketika, seorang yang suka mencuri ni, dia jatuh tangga dan koma. Rohnya singgah dekat Hotel del Luna. Dia teruja dengan hotel tersebut, dan berniat nak mencuri satu perhiasan emas. Tapi bila dia nak curi, perhiasan tersebut bertukar menjadi ular. Hinggalah dia jumpa owner Hotel del Luna (Jang Man - Wol).  Bila orang 'koma' but still hidup ni,  terjumpa dengan Jang Man - Wol, pasti akan terus meninggal. Tapi atas rayuan lelaki itu, dan dia berhayat nak terus hidup owner tersebut setuju tapi bersyarat. Syaratnya, selepas 20 tahun anak lelaki (Yeo Jin - Goo), tu mesti diserahkan kepadanya.

Selama 20 tahun, Jang Man - Wol "kejar" Yeo Jin Goo, setiap kali tiba hari lahir, mesti dia akan bagi hadiah satu jambangan bunga. Bila dah genap 20 tahun, Yeo Jin Goo masih dikejarnya. Walau ditolak macam manapun oleh Yeo Jin Goo, Jang Man - Wol still kejar hinggalah dia accept offer sebagai manager dekat Hotel del Luna.

Bermulalah kisahnya manage Hotel del Luna.

End up, Hotel del Luna dah tak wujud sebab sumpahan dah tamat. Mereka pun dah kembali ke "heaven".

Boleh tengok dekat Netflix.

More info - http://asianwiki.com/Hotel_Del_Luna

3. The King.
The King ni, one of purpose aku nak tengok sebab ada Lee Min Ho. Aku minat dia since dia belakon Boys Over Flower dulu. Dan cerita tu sampai sekarang aku minat.

Hari tu sempat marathon sampai episode 8 je kot, lepas tu terus sambung. Aku saja tak tengok sambungannya, sebab nak biarkan sampai habis episode 16. Aku kan sejenis suka marathon sekaligus, hehe.

Rate 3.5/5
Eh tak habis lagi dah ada rate? Hahaha sebab awal - awal dah buat aku nak duduk stay tengok, so aku bagi jelah rate jujur aku. 

Sedikit Sinopsis. 
Berlakunya perebutan takhta diraja antara dua beradik. Si adik bunuh abang, kemudiannya adiknya diburu tapi tak dijumpai. Ke mana adiknya? Ke dunia lain. Kiranya dalam cerita ni, ada dua dunia. Satu tahun yang current 2019 (Republic Korea), satu tahun 1994 (Kingdom of Corea).

Masa perebutan takhta, si adik ambil Manpasikjoek (seruling lagenda yang ada kekuatan ajaib). Tapi anak raja tu sempat patahkan separuh. Means separuh Manpasikjoek ada pada dia, dan satu ada pada bapa saudaranya.

Selepas bapa baginda meninggal dunia, bagindalah yang kena naik takhta. Tugas pertama baginda, menyempurnakan pengebumian bapanya. Selepas 25 tahun, beliau masih menjaga takhta. Bapa saudaranya lari ke dunia lagi satu, Republic Korea.

Bermulalah kisah, King Lee Gon mencari bapa saudaranya di dunia selari, Republic Korea.

Tak habis tengok, so tak boleh nak cerita panjang. Jadi marilah kita tengok sama - sama dekat Netflix ok.

More info - http://asianwiki.com/The_King:_Eternal_Monarch

Next korean drama to marathon?? Bila ada masa macam nilah, hehe. Bila takde masa, drama korea, atau drama melayu memang tak sempatnya nak marathon.

Sampai sini je sempat huda update, thank you singgah blog huda guys.

You May Also Like

22 Comments

  1. belum terjebak lagi tgk drama korea sbb tk brp minat tp ank ngan nenek kt umh ni suka layan drama korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takpe kalau terjebak tu payah sikit

      Delete
  2. belum terjebak lagi tgk drama korea sbb tk brp minat tp ank ngan nenek kt umh ni suka layan drama korea

    ReplyDelete
  3. Semua ni, Hotel Del Luna je dah tonton. Lain2 belum lagi. Anak memang minat la K Drama ni cuma bagi dia tengok lepas dah bukak puasa je. Hehe.

    ReplyDelete
  4. Wow...rajinnya marathon drama korean. Selagi ada masa..layankan je. Esok-esok kalau dah busy...mau nyesal sebab tak guna masa sebaiknya. Salam Ramadan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa rajin and ada mood je kita tengok korea. kalau tak, hurm takde nak tengok haha. plus tgok korea ni bahaya, dia kerja nak stay je tengok sampai end of episode

      Delete
  5. dah tengok the king je. nak marathon the other two. hehe thanks sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome. tapi the king tak habis lagi haha tak best, huda nak tunggu sampai dia end episode baru huda continue marathon hahaa

      Delete
  6. Hotel Del Luna is one of the best K-drama last year. It also now one of my favourite.

    ReplyDelete
  7. Cindarella 4 knight tu best. Lama dah tak marathon movie ni. Busy betul.

    ReplyDelete
  8. Rindu sungguhla nak nonton drama korea..last layan masa study. Seriously drama korea sangat best dan asyik je tengok kulit dyorang yang mulus tu ..hehehe

    ReplyDelete
  9. dalam list kat atas, da pernah tengok hotel del luna aje sampai habis..suka gila dan banyak membazir air mata...hahahah, apa lah skip, banyak kot benda yang penting dalam episod 7 - 15 dia...

    no 1 pernah masuk my list tapi tak tengok2 sampai sekang, no 3 tunggu habis dulu baru tengok...

    skang layan hi bye mama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ok2 nanti kita tengok hotel del luna sampai habis

      Delete
  10. Last korean drama tengok ialah crash landing on you. Ingat nak layan la since PKP kan tapi banyak je kerja lain nak buat.. aduhhhhbanyak tertinggal cerita best ni

    ReplyDelete
  11. Saya pun minat sangat la dengan drama Korea... terjebak since zaman Winter Sonata dulu... masa tu pun bulan puasa juga, sanggup ambil wudhuk siap-siap, berbuka puasa dengan hanya makan kurma dan minum air je, pastu terus solat Maghrib... then, berdua-duaan dengan my younger sister, amik makanan berkelah depan TV... pukul 8 terus menggelupur nak bersiap untuk solah tarawikh pula... hehehehe...

    ReplyDelete
  12. I tak tau kenapa i kurang layan cerita korea ni.. Haaha.. Tenhok orang lain suka snagat tengok.. I suka tgk running man je. .hahaha.. Mungkin bukan jiwa i kot.. Tapi mungkin kalau dh tengok dengan member mesti akan terjebak kot. Tengok sorg2 macam tak best

    ReplyDelete
  13. BUat masa ni Sis layan drama King LMH tu gan The WOM jer..lain-lain tak sempat lagi...

    ReplyDelete
  14. tak sempat nak tengok k-drama skrg ni, tapi memang suka la citer2 dlm review ni

    ReplyDelete
  15. hahaha kita dah qattam yang cinderella dan 4 knights tu.. hahaha comel je cerita... tapi tu la.. cam tak logik pon adaaaaa... tapi kita suka dia dengan hero tu hehehe

    ReplyDelete
  16. lama dah tak follow cerita korea ni..dulu rajin ler...paling akak suka tengok dulu cerita My girl dengan pasta

    ReplyDelete
  17. Waaaa kenapa terus skip ke episode akhir untuk hotel del lunaaaa cerita tuh bestttt ! Walaupun perempuan tuh kadang2 annoying tapi okaylah.. Fun lah jugak ceritanya. IU kalau bawak character perempuan annoying memang menjadi betul

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D