Skincare routine try and error | Important of double cleansing

by - April 21, 2020



Assalamualaikum, =D

Skincare routine try and error | Important of double cleansing. Hye semua, kalau bercakap tentang skincare routine setiap orang ada cerita, dan pengalaman masing - masing. Perempuan biasalah, dia suka try and error sesuatu product, sampailah sesuai dengan muka, baru stop. It's normal.

Aku pun seorang yang try and error dengan skincare routine. Adakalanya malas nak buat skincare routine ni. Balik kerja, pun just basuh muka macam tu je, dengan cleanser biasa. Tapi bila fikir balik, somehow kalau kita tak jaga skincare routine, muka boleh rasa "belengas", "lemas", atau dalam kata lain ada je rasa tak kena, dan rasa kulit wajah kusam. Tu yang terus, buat balik basic skincare routine seperti di bawah :-

Tips basic skincare dari Iman.
Credit Picture - Iman Abdul Rahim.
Aku pernah keep cuba dan berkesan juga dulu. Baca juga : Effective of Skincare Routine

Apa itu Double Cleansing?
Double Cleansing ni korang cuci muka sebanyak dua kali dengan menggunakan Oil Cleanser dan Normal Cleanser.

Personally, aku beli Oil Cleanser, lepas aku baca blog Iman. Katanya oil cleanser ni penting untuk double cleanser. So Alhamdulillah lepas beberapa tahun aku keep try, ternyata berkesan. Jadi aku suggest dekat semua yang mana belum tahu tentang "double cleanser", sila buat. Sebab bila korang buat double cleanser, muka korang akan rasa fresh dan lagi bersih.

Normal Cleanser (Himalaya), Oil Cleanser (Oil Balancing, Simple), Scrub (Simple)

Basically aku juga salah seorang yang suka tukar - tukar product, dan luckily product ni semua ok dengan kulit muka aku. 

Macam mana nak pilih oil cleanser yang sesuai untuk kulit masing masing?Oil cleanser memang sesuai untuk semua jenis kulit, walaupun oily skin or even acne prone skin. Semua sesuai. Oil cleanser tak mengeringkan kulit. Kena tengok ingredients dia baik baik, apa yang kulit korang sensitive. Avoid yang tu. Semua jenis kulit tak sama so apa yang best untuk orang lain, tak semestinya best untuk korang - Iman Abdul Rahim (Credit to Iman Abdul Rahim).

Baca juga : Double Cleansing Method dari Iman for more info.

Tambah pula, kalau aku keluar pergi mana - mana dan pakai basic makeup. Aku akan apply 3 benda untuk bersihkan muka aku, supaya muka betul - betul bersih dan "rasa fresh".

Routine bersihkan muka bila balik dari kerja/keluar hang out :-
- Make up Removal
- Oil Cleanser
- Normal Cleanser

Routine bersihkan muka dekat rumah bila lepas masak, sebelum tidur, selepas bangun :-
- Oil Cleanser
- Normal Cleanser

Langkah sebelum beli skincare. Macam mana?






Kuman menyebab jerawat? kalau tak tukar cadar lama pun boleh sebabkan jerawat? Tak jaga kebersihan pun boleh sebabkan jerawat?



Untuk elakkan jerawat, kena pastikan kalau pegang phone ke apa jangan pegang muka sebelum kita bersihkan tangan. Kena juga selalu atau kerap tukar cadar, even tuala or telekung. 
(Remind to myself juga).

Macam mana nak tahu skincare dah solid/sesuai dengan kulit wajah kita?



Actually banyak je tau tips dari Iman ni. Korang kena rajin survey Instagram/twitter, dan kalau nak dapat more info kena baca blog Iman supaya lebih jelas.

Blog/Twitter/Instagram Iman : Iman Abdul Rahim.





You May Also Like

24 Comments

  1. memang lgi bersih klu rajin buat double cleansing.

    ReplyDelete
  2. Sis bab pencuci memang setia dengan Hada LAabo, scrub guna himalaya..dan kalau mask plak guna simple tu haa...tak pernah tukar, setia katanya hehehehe

    ReplyDelete
  3. Double cleansing mmg menjadi. sisyat pun br je try teknik ni. Suka sangat. Ada improvement tang kulit sisyat ni. 😊

    ReplyDelete
  4. tq for share info apa nk buat sebelum dan selepas nk bli skincare..kdg2 nk try and error tu riso gk sbb bole naik jerawat

    ReplyDelete
  5. Thanks sebab share tips nie. Dah tau bahagian mana Rawlins tak betul dalam skin care routine nie. Boleh la nak perbetul sikit kan

    ReplyDelete
  6. akak dulu pun guna simple tu..lepas tu tukar ke hada labo AHA BHA mild exfoliating oil control..kadang bila habis hada labo, guna balik stok simple tu..then baru ni start guna hada labo deep cleanse and pore refining fash wash for oily/combination skin..tengok nanti hasil dia macam mana...

    ReplyDelete
  7. First nak bagitau cantik la blog ni. Warna dia feminin sangat. Ok...kita dengan skincare ni kena pilih yang betul2 serasi. Takut2 salah pakai nanti muka jadi iritasi atau naik jerawat.

    ReplyDelete
  8. bagusnya, betul2 jaga muka. selalu saya buat normal cleansing je. kadang2 buat double cleansing. kena start balik ni

    ReplyDelete
  9. Begul, banyak refer dengan iman ni. .banyak ilmu kecangikan dapat.. Hehee. Tapi nad tak buat la gi double clenasing.. Nak kene cari oil clenasing ni. Lain step nad follow dh. Ehhehe

    ReplyDelete
  10. tq utk semua info. byk betulnya ni.
    penting ada routine yg tetap. kulit ni kalau kita buat secara routine, akan sesuai.
    as for aida, kebetulan sedang trial satu product.
    after 2 years, tukar. sebab yg lama tu sukar nak beli time pkp ni.

    ReplyDelete
  11. Eyqa sekarang pun dalam proses nak tukar skincare. Muka breakout teruk lagi nie. Eyqa pun ada baca yang Iman tu share ;)

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing! Vee juga beauty consultant. This will be very helpful for me!

    ReplyDelete
  13. Oh baru tahu tentang double cleansing ni. Rupanya oil base cleanser sesuai pakai utk semua jenis kulit. Bella pun kn pakai yg sesuai kalau tak naik jerawat.

    ReplyDelete
  14. mommy pun memang buat double cleaning, lagi-lagi after makeup/balik kerja

    1st guna based oil punya 2nd guna pembersih biasa

    ReplyDelete
  15. rajinnya.. ada rutin tertentu.. kita ni dok cuci muka je la.. hehe

    ReplyDelete
  16. okay sekarang ni bukan perempuan je yg pentingkan penjagaan muka, lelaki pun sama jugak. terima kasih share ya.

    ReplyDelete
  17. Sis kalau cuci muka..pakai cleanser then sabun..tu je le sis pakai. Sejak2 dah berumur ni jadi malas pulak..mayb jarang makeup kot

    ReplyDelete
  18. Dulu skin rutin memang tak complete sebab tak ada kesedaran. Pakai cleanser je. Bila dah mkain meningkat umur baru nak pakai skincare yang complete untuk jaga muka. Hehehe.. Apa apa pun kena rajin jagalah nak kekalkan kulit muka cantik dan sihat. Betul tak?

    ReplyDelete
  19. saya pun ada skincare rutin. kenal pun sebab youth shaklee. baru 2 tahun la ada rutin camni

    ReplyDelete
  20. Betul tu... semenjak PKP ni saya rajin mencuci muka pagi dan malam...sebabnya duduk dirumah pun ada rasa melekit sebab cuaca panas, sebelum ni saya pernah pakai produk Himalaya tu mmg best

    ReplyDelete
  21. Yes buat double cleansing ni mmg effective tapi makesure cleanser pakai tu sesuai dan hydrating. Za pun dah buat since pkp.

    ReplyDelete
  22. BV pun pakai face wash himalaya tuu! memang best. tegah cari oil cleansing face wash yang best. tak jumpa lagi. :D

    ReplyDelete
  23. nak try and error tapi pemalas nyee lahai.. so kadang bila da jumpa yang sesuai tu memang terus guna yang tu sajala sampai jemu. unless rajin nak cuba yang lain. wajib sbelum tidooo kena jugak cuci muka tho duduk rumah ja..

    ReplyDelete
  24. Skincare routine ni nampak mudah. tapi nak mulakan memang susah skit. lama-lama ok la kan. hehehe. bila kulit dah cun jangan skip plak. hehehe.

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D