Puasa time PKP tak ada Bazaar Ramadhan

by - April 23, 2020



Assalamualaikum 

Puasa time PKP tak ada Bazaar Ramadhan. Hai semua, puasa tahun ni sangat berbeza. Tak pernah - pernah sepanjang dewasa ini, tak ada istilah Bazaar Ramadhan. Tiap tahun, memang beria serbu bazaar cari makanan. Berbeza di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun ini, tidak dibenarkan untuk buka Bazaar Ramadhan seperti tahun - tahun sudah bagi mengelakkan perjumpaan ramai.

Jadi pihak kementerian suggest dekat rakyat, untuk #stayathome. Means dekat sini, kita kena masak lah ye waktu sahur dan berbuka. Boleh beli makanan online, korang order je dekat Bazaar online kawasan korang tinggal. Macam dekat rumah huda sendiri, ada “kedai online”, nak join kena bayar keahlian hahaha. Delivery free area kawasan taman perumahan sini. Mak aku salah satunya pembeli setia dan kami tinggal makan je hahahaha.

Kat kawasan rumah korang macam mana? Kalau ada “kedai online”, atau “bazaar online”, sudah pasti sangat mudah. Kot ye dah takde idea memasak, apa lagi terus order online.

Dalam kesempatan ni, huda nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam.

Walaupun Ramadhan kali ni sangat nampak perbezaannya, tapi kita jangan sedih yang tak ada tu hanya bazaar je. Dalam kesempatan ni, kita boleh mengimarahkan/mewarnai lagi suasana Ramadhan, dengan aktiviti - aktiviti yang diredhai Allah.

Oh ye, kalau nak beli makanan online pun jangan lebih 10km ok. Kalau ada rezeki boleh la beli sampai 12 km atau lebih, jauhnya. Tapi better beli je dekat - dekat. Kita kesian juga dekat diorang yang delivery makanan tu, kang nak buka puasa.

Apa pun, #stayathome #kitajagakita.

Alhamdulillah kes kelihatannya ada pengurangan. Moga ianya keep berkurang. Moga kita boleh back to normal routine. Walaupun apa pun jangan dilupakan new normal thing must do (penjarakan social, kerap basuh tangan, jaga kebersihan diri, jangan berkumpul ditempat ramai).

Take care semua. 


You May Also Like

12 Comments

  1. selamat menyambut ramadhan Farah. ^^ selamat berpuasa juga..

    ReplyDelete
  2. kemeriahan nak ke bazar beli kuih tunjuk2 x ada tapi xpela demi kebaikan kita semua. tapi kat taman perumahan ni jiran2 rajin buat kuih2. da siap amek order untuk hari2 mendatang. buat berbuka.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee, itulah order je dekat dekat sini onle. sama kita =D

      Delete
  3. Salam ramadhan dan selamat berpuasa

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadan weh!
    Aku pun awal awal dah membazar..huhuhuu.. Setakat nak makan kuih Dua tiga biji, xdenye nak buat..kah kahh..beli ajo...

    ReplyDelete
  5. salam Ramadhan Farah...selamat menunaikan ibadah puasa!

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D