Duduk dekat rumah dari 18 hingga 31 March 2020

by - March 20, 2020


Assalamualaikum 

Duduk dekat rumah dari 18 hingga 31 March 2020. Hai semua, please ok semua rakyat Malaysia. Anda di minta untuk duduk dekat rumah, hanya untuk masa 2 minggu sahaja. Please stay at home, stay where at you are. 

Ada juga yang still keluar, tanpa sebarang alasan. Aku yang kena bekerja ni pun, hati always kat rumah walaupun masih bujang. Sebab takutkan, even kita jaga macam mana pun, perasaan takut wabak tu masih ada. Apatah lagi, kakak - kakak office aku yang dah berkahwin dan ada anak. Mesti diorang lagi risau. Well everybody tengah risau. So korang yang berpeluang dapat kerja dari rumah, dapat cuti dua minggu, please just stay home jelah. 

Jangan bagi anak main kat luar. Jangan keluar. Keluar bila nak beli barang keperluan rumah je. Jangan panic buying. Jangan berkumpul dan bersesak dengan orang ramai. Please always keep basuh tangan, atau guna hand - sanitiser. 


Sumber gambar Berita Harian

Please guys, mereka bekerja untuk rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia please follow the rules ok.

Kalau sakit, dan ada tanda - tanda then you guys should go to the hospital and buat screening. Jangan pergi klinik semata - mata nak MC and cakap korang ada kontak positive COVID. Jangan pergi hospital, tipu korang takde symptom padahal korang memang positive bila check. Kesian doctor dan nurse. Please jadi orang bertanggungjawab.

Korang bacalah posting dan tweet doctor, nurse yang ada tular dekat laman social. Kesian tengok diorang. Tak balik/ tak bersama keluarga semata - mata untuk rakyat Malaysia.

Please dont make any speculation pun pasal pesakit COVID19 ni. Apa pun, doa kan je diorang tu cepat sembuh. Jangan percaya sangat rumors yang korang baca. Be positive je.

Baca juga posting  dan nasihat mereka pesakit/bekas pesakit COVID19, yang telah tular/viral dekat laman social. Tengok segala message  dan positive, doa kan diorang.

Kita just stay home dan be positive. Amik iktibar dari apa yang dah berlaku.

p/s : sometimes terbaca dan terdengar orang cakap benda bad pasal pesakit COVID19. Aku pelik kenapa ek boleh ada rumors. Lagi orang dah meninggal, tak payah buat any speculation pasal arwah please. Doa bebaik dah. #sisgeramdengansiapayangbuatrumors #jangannegative #janganmembawangpasalbendayangtakpasti #bepositive.


You May Also Like

4 Comments

  1. Yaaa duduk rumah, jangan ke mana-mana, nak keluar boleh janji dalam pagar rumah...huhuhu

    ReplyDelete
  2. sedih dengan kes orang tipu ada kontak dengan pesakit positif covid-19 tu..dan juga yang sembunyikan ada kontak..adoii..kesian kat staff KKM... T_T

    ReplyDelete
  3. Yap..duduk rumah je..bukan senang company nak bagi cuti lama lama cam ni..ni lah masanya kita berehat and spend time Ngan family..yang penting jaga kesihatan baik baik..semoga kita dijauhkan dari wabak yang bahaya ni..

    ReplyDelete
  4. huhu. susah benor ye nak duduk rumah. kebosanan agaknya. tapi walau macam mana bosan sekali pun, fikir lah tentang kesihatan. mek yang hari hari keluar ni pun bila tak dapat keluar rasa terkurung jugak tapi nak buat macam mana. kesihatan lagi penting. layan je la apa yang boleh dilayan dirumah. netflix. youtube. facebook. story. hahahha. menu masakan pun boleh dicuba jugak.

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D