Terpaksa tukar template, bila terdelete coding penting | Tips edit blog

June 03, 2021

Assalamualaikum, =D

Hai korang. Blog huda, dah bertukar template baru. Sebenarnya, tak rancang langsung nak tukar template. Tapi bila terdelete coding penting, itu yang terpaksa juga tukar. Beberapa tahun juga template lama tu 'lekat' kat blog huda.

Nak edit blog ni, kena gagahkan diri untuk hadap coding. Walaupun sendiri tahu, hadap coding itu memerlukan masa. 

Kalau dulu, 2,3 hari boleh settle. Tapi since dah sibuk kerja, maybe seminggu juga. Itu pun kalau balik kerja, tak penat. Sebab nak hadap coding, nak 'adakan' balik item kat blog tu, take time. 
cara nak edit coding blogger - mesra seo - byfarahh.com
Coding blog yang berpinar mata bila melihatnyaaa. 

Cara huda edit template blog, 
dengan cari tutorial. Google. Banyak je blogger share. 

Cara nak cari tutorial,
kena tahu, apa yang kita nak ada dalam blog. Coding apa, yang kita nak tambah dalam blog. Coding apa, yang kita nak ubah dalam blog. 
Leceh juga sebenarnya. Sebab huda jenis suka edit sendiri, walaupun sendiri tahu leceh. Yang penting sendiri berpuas hati.

Kalau tak tahu edit, boleh je hired blogger lain. 
Jangan hired huda tau, sebab huda takut nak edit blog orang, takut tak menepati apa yang korang nak ✌. Tapi kalau nak tanya huda tips edit blog, InsyaAllah boleh. Huda boleh jawab, mana yang huda tau ✌ =D. 

Cara nak edit blog?
Sebelum edit blog, kena tahu edit HTML dalam blog. kena tahu semua item dalam blog. Nak tahu, boleh cari tutorial apa yang korang nak dalam blog korang. Nak terangkan secara general, banyak kena ada. Paling mudah, korang tengok blog orang sebab nanti korang dapat idea dari situ. Sebab tu pentinya blog walking ye. 

Template Mesra SEO
Responsive Template

p/s: nak edit blog ni, kena try and error ye. Ada part yang huda dah biasa, sebab selama ni memang edit blog sdn bhd. Kalau nak tambah coding lain - lain, tu yang huda google. 

Coding Mesra SEO
yang ni korang google je, ada ramai blogger share tutorial. Apply kat blog korang. Bebaik tau apply, jangan sampai error korang punya template tu. 

Kenapa huda jarang tukar template sekarang?
Kalau dulu, time study memang rajin. Ada je benda nak cuba. Sebab banyak masa. Tapi bila dah kerja ni, lain. Commitment, busy dengan working life (walaupun single). So nak ambil masa untuk edit blog tu, macam 'bercinta' jap. 

Bila dah tukar template ni, banyak lagi benda nak kena edit. So huda make it, slow slow. Maunya makan seminggu ni tau, haha. Pening ye hadap coding. Sebab tu sekarang, huda memilih untuk stay pada satu template je. Sebab malas nak edit. 

Malas nak pening.
Tapi bila dah terdelete coding, terpaksalah hadap. 
Kononnya nak 're-arrange', tapi lain pula jadinya. 

Untuk edit blog, practice make perfect. 
Untuk yang ada blog, pada huda at least korang kena tahu basic way untuk edit. Bila korang hired orang, korang boleh re-check apa dia buat. Huda memang jenis tak hired orang, sebab nak 'kepuasan' edit blog sendiri, walaupun tang tuuu simple huda edit. 

You Might Also Like

4 Comments

  1. Wow.. terbaik arr! Aku dulu zaman baru blogging, suka tengok Lyssa Faizureen punya blog.. so rajin nak ngedit... tapi sejak dah tukar muka baru blog.. and template dah mintak org lain pasang, terus aku x usik pape langsung.. ahahhaaa... seram...

    ReplyDelete
  2. benda ni paling ditakuti .salah tekan habis kelauttt blog akuainkausiapa tuhh nanti 🤣🤣🤣🤣

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.