2 app editing ni mesti ada dekat handphone - Canva dan Capcut

February 22, 2021

Assalamualaikum, =D

Hai korang, so yeah hari ni aku nak review 2 antara the best application yang aku guna dekat smartphone aku. Application ni aku guna once aku nak buat simple editing (sama ada edit gambar, atau buat design yang simple simple, atau buat short video. 

2 App editing yang korang kena ada dekat handphone

I love this 2 application, sebab mudah sangat. Easy user la gitu. 

Canva
Siapa yang tak kenal dengan Canva ni guys. Canva adalah salah satu aplikasi editing yang sangat easy user tau. Kat situ ada pelbagai jenis template yang korang boleh buat. Dari nak buat poster, logo, story dan posting kat instagram, nak create business card, flyer, header website, photo collage, presentation, resume, poscard, invitation card, etc etc. Fuh, semua ada. 


Hanya dalam satu application korang dah boleh create own design dah. Senang sangat! Siap ada pelbagai jenis template yang disediakan for each. Korang tinggal pilih dan edit sikit - sikit. 

Atau kalau korang nak create your own design pun boleh. 

Nak tahu cara huda buat simple design untuk header blog dan poster, dengan guna canva? Klik sini - Cara buat poster dan dekat Canva



Capcut


Capcut adalah salah satu applikasi edit video yang super ringkas. Kat situ ada macam - macam. Aku still new dengan capcut. Jadi nak explain more pun tak reti haha. 

Plus edit video ni, aku jenis try and error je.

Ok itulah 2 aplikasi yang korang kena ada. Tak kisahlah korang content writer ke tidak, sebab kekadang kita nak guna.


You Might Also Like

5 Comments

  1. Thanks share. Canva tu biasa dengar tapi capcut tu first time. Nanti nak install. Sekarang pun update entry pakai hp je

    ReplyDelete
  2. Canva tu dah dua kali donwload dua kali juga uninstall hahaha tak tau kenapa, rasa serabut di mata Sis.. Yang satu lagi tu tak pernah pulak install.. nanti survey tengok..

    ReplyDelete
  3. Canva best dan mudah tapi PicsArt pun if aesthetic lover . Uppercut saya tak Cuba lagi

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.