" 2 app editing ni mesti ada dekat handphone - Canva dan Capcut - FARAH

2 app editing ni mesti ada dekat handphone - Canva dan Capcut

by - February 22, 2021

Assalamualaikum, =D

Hai korang, so yeah hari ni aku nak review 2 antara the best application yang aku guna dekat smartphone aku. Application ni aku guna once aku nak buat simple editing (sama ada edit gambar, atau buat design yang simple simple, atau buat short video. 

2 App editing yang korang kena ada dekat handphone

I love this 2 application, sebab mudah sangat. Easy user la gitu. 

Canva
Siapa yang tak kenal dengan Canva ni guys. Canva adalah salah satu aplikasi editing yang sangat easy user tau. Kat situ ada pelbagai jenis template yang korang boleh buat. Dari nak buat poster, logo, story dan posting kat instagram, nak create business card, flyer, header website, photo collage, presentation, resume, poscard, invitation card, etc etc. Fuh, semua ada. 


Hanya dalam satu application korang dah boleh create own design dah. Senang sangat! Siap ada pelbagai jenis template yang disediakan for each. Korang tinggal pilih dan edit sikit - sikit. 

Atau kalau korang nak create your own design pun boleh. 

Macam mana?

Ok ni cara huda kalau huda create own design. Tapi dengan syarat menggunakan all item yang ada dalam canva. Contoh macam background, element, etc etc yang kita just boleh pick as our own design. 

Huda reti buat simple simple je guys. 

So this is my style. 

1. Kena ada storyline dulu. 
Yang ni betul, contoh korang nak create apa - apa design pun idea dan storyline sangat memudahkan korang nak create any simple design. 

2. Pilih background
Ada varity of background yang korang boleh pilih. Just name it dekat tempat search background tu, then korang pick je mana - mana design background yang berkenan kat hati korang. 

3. Pilih Element
Ada macam - macam jenis elemet yang korang boleh pilih. Pilih based on storyline korang. Apa simple design yang korang nak show dekat audience korang, menggambarkan apa yang korang nak story secara ringkas. 

4. Kmbinasi warna
Ini pun pening. Kombinasi warna ni sangat penting dalam design. Nak terangkan secara details huda tak tahu sangat, cuma pada huda kombinasi warna memainkan peranan sangat penting dalam apa - apa deisgn. 

Kombinasi warna juga, dapat menarik audience korang.

Contoh, huda suka pilih warna pastel atau warna soft dalam setiap design huda. Huda dah ada beberapa colour pilihan. 

5. Try and error match this and that.
ok part ni, kena main dgn element dan warna supaya bersesuaian dengan entry atau storyline kita.

Aku memang jenis semua try and error match itu dan ini,  supaya storyline dan design senada. Dan message tu sampai.

p/s : tips more easy user. Please subscribe kepada canva premium, supaya korang lebih mudah nak edit itu dan ini. Yang tak premium korang just dapat basic je. Tapi premium ni double triple best. nak explore canva pun tak limited.

Capcut


Capcut adalah salah satu applikasi edit video yang super ringkas. Kat situ ada macam - macam. Aku still new dengan capcut. Jadi nak explain more pun tak reti haha. 

Plus edit video ni, aku jenis try and error je.

Ok itulah 2 aplikasi yang korang kena ada. Tak kisahlah korang content writer ke tidak, sebab kekadang kita nak guna.


You May Also Like

4 Comments

  1. Thanks share. Canva tu biasa dengar tapi capcut tu first time. Nanti nak install. Sekarang pun update entry pakai hp je

    ReplyDelete
  2. Canva tu dah dua kali donwload dua kali juga uninstall hahaha tak tau kenapa, rasa serabut di mata Sis.. Yang satu lagi tu tak pernah pulak install.. nanti survey tengok..

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D