Just Talk : Dengan ingat Allah, kita akan tenang

Assalamualaikum, =D


Hai korang. Just talk kali ni nak share dengan ingat Allah kita boleh tenang. Betul ke? Of course, yes! Allah yang menciptakan kita, apa - apa pun kita akan berbalik pada Allah. Kadang bila Allah uji kita, dengan this and that problem mesti akan terdetik dekat hati, "Ya Allah, kuatnya ujianMu. Kuatkan hati aku untuk berhadapan dengan ujian ini Ya Allah," . This ayat selalu akan terlintas dekat diri kita bukan?

Kadang - kadang kita always tanya kenapa benda ni boleh terjadi? Kenapa Allah menguji kita? Kita pun sedia maklum bahawa Allah akan turunkan ujian pada kita kerana Allah ingin kita lebih mengingati dia saat kita alpa. Allah nak kita kembali padaNya. 


Kalau hidup tu tak ada pancaroba/ujian macam tak best pula kan? Kehidupan ini memang penuh dengan ujian. Setiap orang punya ujian yang berbeza. Setiap orang ada flaws masing - masing. Apa pun kita sebagai manusia, jangan cuba untuk judge manusia lain. Sebab Allah turunkan ujian dalam pelbagai bentuk. Apa pun bila kita ingat Allah, jaga solat, zikir, baca Al Quran, InsyaAllah urusan kita akan dipermudahkan. 

Kadang - kadang kita memang kena didik diri kita untuk selalu ingat Allah. We are just human being, we have our own flaws, we have our own wrong doing, we have our own ujian. Bila ingat Allah hati kita akan tenang. 

Baca juga : Rahsia Ketenangan (Article Harian Metro)

1. Solat
3. Baca Al - Quran & Surah - surah pilihan korang
4. Solat - solat sunat

p/s: bila kita nampak and tahu orang tu dapat ujian dalam hidup dia, why not kita doakan dia dalam diam. Once kita doakan orang, InsyaAllah mana tahu ramai je orang akan doakan kita in future. Cara ni juga boleh buat kita positive dan tenang =D.

4 comments:

  1. betulllllll...its good kdg2 kite diam dan banyak muhasabah diri ... dari situ kita akan lebih dekat dengan ALLAH. hanya DIA YANG MAHA MENGETAHUI SEGALANYA.

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.