Youtuber ajar cara memasak dan buat kek dengan details - Che Nom



Assalamualaikum, =D

Youtuber ajar cara memasak dan buat kek dengan details - Che Nom. Hye semua, kisahnya hari tu aku cari resepi nak masak Asam Pedas Ikan Pari kat Youtube. Cari resepi paling senang pula tu, dan tak guna banyak bahan. Click one by one resepi Asam Pedas Ikan Pari, sampailah terjumpa resepi yang Che Nom share. Bukan je bahan tu simple, Che Nom terangkan punya details sampai aku faham.

Untuk confirmation, aku tanya mak aku nak guna bahan apa (sebab of course lah, I nak masak dan follow style orang Johor). Bahan mak aku guna, lebih kurang dengan Che Nom guna. I mean, bahan menumis. Yang sayur - sayur tu optional, tomato pun biasanya optional. Yang penting untuk pari, memang kena letak lada hitam (campur sekali dengan bahan tumisan), dan daun kesum tu memang wajib.

Video tutorial Asam Pedas Ikan Pari by Che Nom. Klik Link .

So this is my Asam Pedas Ikan Pari with terung look likes. 
Comment semua orang - sila cuba lagi. Maklumlah, this is my very second attempt masak asam pedas. Masih banyak lagi yang perlu diperbaiki.

Macam aku share dengan korang semua, Che Nom ni kalau buat resepi memang details. Since mudah faham cara dia terangkan macam mana nak masak asam pedas. So since that, aku dok tengok je dia masak itu dan ini. 

Cara nak baking pun, dia terang details. For me yang bukan seorang bakers, rasa dah details. Sorry tak tau side bakers pula, hehe. 

Page Youtube Che Nom yang penuh dengan resepi masakan dan baking.

Suka pula tengok dia baking, but I memasak pun reti masak yang simple. Baking of course tak lepas lagi, haha. 

Macam - macam resepi ada. 
Korang boleh klik link dekat atas, dan tengok cara Che Nom masak. 
Memang details. 

p/s: so kepada adik - adik yang baru nak belajar masak, first tengok dulu cara orang masak atau keep tengok youtube. Belajar dengan mak, akak atau kawan. Practice make perfect!

14 comments:

  1. I suka juga tgk video che nom.. Selalu share resepi yang bes dan bersesuaian dengan keadaan semasa.

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni memang mudah tgk youtube je jika tak tsu masak... dulu belajar dari emak je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita belajar dgn mak juga, cuma kadang - kadang nak tukar menu tengok youtube gak, atau cari resepi kat blog yang share hehe

      Delete
  3. wa nice. kita pun suka masak yang simple-simple juga dengan bahan yang less orang cakap. haha. kadang nak masak sekali tengok bahan pula kurang. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, kan sama lah. bila barang kurang terfikir gak apa nak bg ok ni. kekadang sanggup keluar jap g beli, haha

      Delete
  4. Oh yeah....... Che Nom she’s quite famous. I pun ada juga tengok channel dia. Besides her I also like watching Machi the Korean chef. And now I juga suka tengok Remy Hii punya cooking vĂ­deos on his Insta Story. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, thanks for sharing. nanti huda stalk pula Remy Hii punya Youtube/IG hehe

      Delete
  5. I pun suka terjah utube Che nom ni. Memang ralit tengok setiap video dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, ralit sangat. lepas satu ke satu menu kita klik haha

      Delete
  6. wowww asam pedas tuuuu! bukan senang nak buat sampai rasa sedap gilerr nak pengsan! syabas sebab tak jemu mencuba...harus lah dicuba lagi sampai puassss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, nak kena try and error lagi tu. Moga one day Berjaya, hehe. Tak best la orang Johor tak reti masak asam pedas Johor. hahaha

      Delete
  7. Tq for sharing...bolelah jengok cik non..mungkin ada resepi yg bole di cubakan

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Powered by Blogger.