Youtuber ajar cara memasak dan buat kek dengan details - Che Nom

by - March 24, 2020



Assalamualaikum, =D

Youtuber ajar cara memasak dan buat kek dengan details - Che Nom. Hye semua, kisahnya hari tu aku cari resepi nak masak Asam Pedas Ikan Pari kat Youtube. Cari resepi paling senang pula tu, dan tak guna banyak bahan. Click one by one resepi Asam Pedas Ikan Pari, sampailah terjumpa resepi yang Che Nom share. Bukan je bahan tu simple, Che Nom terangkan punya details sampai aku faham.

Untuk confirmation, aku tanya mak aku nak guna bahan apa (sebab of course lah, I nak masak dan follow style orang Johor). Bahan mak aku guna, lebih kurang dengan Che Nom guna. I mean, bahan menumis. Yang sayur - sayur tu optional, tomato pun biasanya optional. Yang penting untuk pari, memang kena letak lada hitam (campur sekali dengan bahan tumisan), dan daun kesum tu memang wajib.

Video tutorial Asam Pedas Ikan Pari by Che Nom. Klik Link .

So this is my Asam Pedas Ikan Pari with terung look likes. 
Comment semua orang - sila cuba lagi. Maklumlah, this is my very second attempt masak asam pedas. Masih banyak lagi yang perlu diperbaiki.

Macam aku share dengan korang semua, Che Nom ni kalau buat resepi memang details. Since mudah faham cara dia terangkan macam mana nak masak asam pedas. So since that, aku dok tengok je dia masak itu dan ini. 

Cara nak baking pun, dia terang details. For me yang bukan seorang bakers, rasa dah details. Sorry tak tau side bakers pula, hehe. 

Page Youtube Che Nom yang penuh dengan resepi masakan dan baking.

Suka pula tengok dia baking, but I memasak pun reti masak yang simple. Baking of course tak lepas lagi, haha. 

Macam - macam resepi ada. 
Korang boleh klik link dekat atas, dan tengok cara Che Nom masak. 
Memang details. 

p/s: so kepada adik - adik yang baru nak belajar masak, first tengok dulu cara orang masak atau keep tengok youtube. Belajar dengan mak, akak atau kawan. Practice make perfect!

You May Also Like

32 Comments

  1. I suka juga tgk video che nom.. Selalu share resepi yang bes dan bersesuaian dengan keadaan semasa.

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni memang mudah tgk youtube je jika tak tsu masak... dulu belajar dari emak je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita belajar dgn mak juga, cuma kadang - kadang nak tukar menu tengok youtube gak, atau cari resepi kat blog yang share hehe

      Delete
  3. wa nice. kita pun suka masak yang simple-simple juga dengan bahan yang less orang cakap. haha. kadang nak masak sekali tengok bahan pula kurang. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, kan sama lah. bila barang kurang terfikir gak apa nak bg ok ni. kekadang sanggup keluar jap g beli, haha

      Delete
  4. Oh yeah....... Che Nom she’s quite famous. I pun ada juga tengok channel dia. Besides her I also like watching Machi the Korean chef. And now I juga suka tengok Remy Hii punya cooking vídeos on his Insta Story. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, thanks for sharing. nanti huda stalk pula Remy Hii punya Youtube/IG hehe

      Delete
  5. I pun suka terjah utube Che nom ni. Memang ralit tengok setiap video dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, ralit sangat. lepas satu ke satu menu kita klik haha

      Delete
  6. wowww asam pedas tuuuu! bukan senang nak buat sampai rasa sedap gilerr nak pengsan! syabas sebab tak jemu mencuba...harus lah dicuba lagi sampai puassss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, nak kena try and error lagi tu. Moga one day Berjaya, hehe. Tak best la orang Johor tak reti masak asam pedas Johor. hahaha

      Delete
  7. Tq for sharing...bolelah jengok cik non..mungkin ada resepi yg bole di cubakan

    ReplyDelete
  8. Wow ramainya subscriber Che Nom tu. Seronok tengok mereka masak tu cantik je dapur, periuk dan hidangan pun menyelerakan. Nanti nak belajar masak di sana. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul, dapur dia cantik dan bersih je.

      Delete
  9. mudah je bila ada video. kalau sebelum ni baca je. kena agak dan bayangkan sendiri. macam ni la baru jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, cara penerangan cik nom jelas dan senang nak faham

      Delete
  10. Kalau resepi mmg blog dia power di carian. Skrg dah fokus youtube lagi memudahkan org nak tgk cara memasak. Sis pun refer juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis bell. tapi huda follow youtube dia je heehehe

      Delete
  11. thanks for sharing.nnati bolehlah jengok tengok resepi apa yang kita boleh cuba

    ReplyDelete
  12. zaman sekarang memang kalau nak masak, youtube la rujukan pertama. Nak tanya mak, mak jauh.. hehe.. So, kalau ada channel mcm channel Che Nom ni sgt la membantu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, zaman sekarang semua dah dihujung jari. Tinggal cari dan cuba. plus masak ni kena kerap practice barulah menjadi

      Delete
  13. Haa sis pun suka jugak tengok video dia. Mcam sis ni suka tengok banyak video lps tu ikut cara org ni sikit org tu sikit..pandai2 le olah sendiri utk ikut citarasa kita kan

    ReplyDelete
  14. yes. aida pun suka utube che nom.
    suara dia sedap :) jelas.
    memang kita faham kan camne nak masak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huda pun suka dgar suara dia, lembut je la hai. ajar pun satu satu dan senang nak faham

      Delete
  15. Boleh la AM jengah tgk video2 masakan che nom nie.. leh la AM cuba juga nnti sementara dlm tempoh kuarantin nie.. mcm2 menu teringin nak masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan AM. tapi bab baking huda fail lah, nak try gak tapi takut tak jd hehe

      Delete
  16. Wah best la sis, banyak kita boleh belajar from youtube

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. banyak sangat boleh belajar dari situ. Ada masakan dan baking.

      Delete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D