Treatment braces sampai 1 jam

by - September 30, 2020


Assalamualaikum, =D 

Treatment braces sampai 1 jam | Hai semua. Setiap bulan pun memang treatment braces aku tu on going, hahhaa. Standard lah tu sapa pakai braces. 

Masa treatment lama atau pendek, terpulang pada rawatan yang doctor nak bagi pada masa tu, dan terpulang juga pada keadaan gigi pesakit. Sakit atau tidak, terpulang kepada treatment yang diberikan doctor pada masa itu.

Last treatment Ahad lepas 27/9/2020. 
Tudung like what dahhh, lepas habis treatment hari tu. Pin tercabut dan macam serabut tudung tu. Sis redhooo jela walaupun balik tu, kena pergi kedai jap beli ice cream dan berus gigi. 

Time ni muka kebas sebelah, sebab kena bius, dan buat small operation sikit. Nasib baik lepas treatment tak effect sangat, so Isnin aku kerja macam biasa.

My doctor is always the best. Dia punya finishing tu memang kemas sangat. 

Beli ice cream konon nak kebahkan rasa sakit dan kebas muka tu. Sekali tak hilang ek. Makan ice cream pun rasa makin kebas adalah, nasib baiklah sakit tu reda sikit. Malam sikit baru ok, kebas muka hilang sikit demi sikit. Effect injection dan treatment pun semakin terasalah, dah habis bius kan. 

Alhamdulillah 'keadaan gigi' aku semakin baik, dan doctor still merawat. Aku buat braces pun, satu memang nak ratakan structur gigi, satu lagi sebab nak 'repair' mana yang patut repair. Aku menyesal ye, masa kecil seronok sangat makan gula, coklat dan jajan (jajan tu cekedis), sampai tak hiraukan nasihat orang tua. Jangan pandang ala budak kecil, tapi effect dia sampai ke dewasa. 

So aku nasihatkan kat korang jagalah keadaan gigi korang. Kalau sakit terus la pergi buat treatment. Jangan nak delay jumpa doctor. Sakit gigi is not funny. Buat treatment pun bukan murah. 


Doctor suggest dekat huda since pakai braces untuk pakai berus gigi yang medium soft. Sebab berus gigi ni lembut dan memang sesuai untuk those pakai braces. 
Colgate original ni pula sangat membantu buang plug plug dan buat gigi bersih.

Tapi I know ubat gigi ni pun depends on keadaan gigi seseorang juga. Sebab tak semua ok dengan colgate. Apa apa pun, dapatkan nasihat doctor korang (those pakai braces)

Baca juga : Pengalaman Pakai Braces (One of favourite entry korang kan, selalu view. Thanks hehe =D ).

p/s: konon nak buat entry pendek (Wordless Wednessday), tapi panjang gini wordless apanya. Huda bebual kat entry pun tak boleh pendek, haha. 

Anyway thanks singgah dan baca entry kali ni. Take care guys.




You May Also Like

3 Comments

  1. Sis pun pernah pakai braces, 8 tahun lamanya. but now dah buka. experience yang takkan dilupakan. Today is the last day to join my GA! :) http://www.aimisyahirah.com/2020/09/special-september-giveaway-by-misya.html

    ReplyDelete
  2. My friend also pakai braces setiap bukan ada check up masa study .

    I have been bius masa buang my wisdom teeth is such a nightmare somehow

    ReplyDelete

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

Hye semua, thank you for visiting byfarahh.com. Feel free to visit my social media =D