teka - teki terjawab bila kerajaan secara rasminya umum raya 2 May 2022

Assalamualaikum

Hai korang. Alhamdulillah teka - teki terjawab, bila kerajaan secara rasminya umum raya 2 May 2022. Semua orang terkejut, termasuk huda. Semua kelam kabut jadinya. Iyelah, sebelum ni bila ada issue yang mengatakan raya 2 May,  kerajaan tegaskan raya 3 May. Unexpected bila nampak anak bulan, tu yang kerajaan terus umum 1st syawal pada 2 May 2022. Bak kata mak abah, dulu dalam 80an pun pernah terjadi kes macam ni. Raya tak jadi pun, pernah terjadi berpuluh tahun lepas. So kita as new generation, memang terkezut laaa kan, sebab first time experience ni haha.

Sebelum terlupa, wish u guys Happy Labour Day kepada yang bekerja. 

Selamat Hari Raya semua.

Tahun ni, Alhamdulillah dapat cuti lama sikit, sebab kebetulan raya, ‘sekali dengan labour day’ - 1 May 2022 tempoh hari. 4May, diumumkan cuti peristiwa untuk labour day, since kita raya 2 May hari tu. 

Mujur pagi 29 Ramadan (30April), mak abah dan adik, pergi beli barang dekat Pasar Tani. Balik tu, kami pula basuh ayam dan siang ikan. Kononnya malam Isnin tu, 2 May 2022, baru nak masak (sebab katanya 1st syawal, jatuh pada 3 May 2022). 
Tapi bila so sudden, keluar penguguman rasmi, terus masak untuk raya 1st syawal, malam Isnin tu.

Alhamdulillah, walaupun such like terkejut. Hari Raya pertama hari tu, banyak juga lauk lauk, terutama kat kampung halaman.

teka - teki terjawab, bila kerajaan secara rasminya umum raya 2 May 2022

teka - teki terjawab, bila kerajaan secara rasminya umum raya 2 May 2022

teka - teki terjawab, bila kerajaan secara rasminya umum raya 2 May 2022

Untuk makluman, bila pihak JAKIM tengok anak bulan dekat Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur tak nampak. Tapi bila kat Labuan, tiba nampak anak bulan. Disebabkan kita semua satu zon, jadi sebab tu Jakim putuskan kita raya awal sehari. Dan semua pun, terkejut sebab kena raya awal, termasuk aku haha.

1 Comments

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.

  1. pengalaman menarik, walaupun terkejut tapi tetap meriah. selamat hari raya. maaf zahir batin

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi guys, thank you for visiting my blog and read my entry. You are welcome to comment, give opinion or feedback at byfarahh.com. All comment which unnecessary or spamming comment will be automatically deleted by me.